Δεν είμαστε σίγουροι τι ακριβώς ισχύει εδώ. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν; Ή μήπως η κυβέρνηση έχει πληροφόρηση πως θα «κλείσουν» τα σύνορα με τα Σκόπια και προετοιμάζεται, αφού μερικά hot spots δεν φαίνεται πως θα είναι έτοιμα ούτε μέσα στο επόμενο 10ήμερο-15νθήμερο;
Οποιος κι αν είναι ο λόγος, καλά κάνει και εργάζεται προς την κατεύθυνση της εκπόνησης ενός σχεδίου που αποπειράται να κοστολογήσει τη φιλοξενία δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στη χώρα.
Οι πληροφορίες θέλουν το σχέδιο να βασίζεται σε τρεις υποθέσεις εργασίας. Στη πρώτη υπόθεση, 10.000 μετανάστες παραμένουν στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο των συνόρων με τα Σκόπια. Στη δεύτερη, 50.000 άτομα μένουν στη χώρα και στην τρίτη υπόθεση, ο αριθμός ανεβαίνει στις 100.000.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν το ημερήσιο κόστος παραμονής, π.χ. σίτιση, στέγαση κ.τλ., να κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 ευρώ έκαστος. Όμως, το πρόβλημα δεν είναι τόσο τα λεφτά, γιατί θα μπορούσαν να εξασφαλισθούν από πόρους της ΕΕ. Το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη ικανού αριθμού κατοικιών-ξενοδοχείων που θα φιλοξενούσαν αυτό τον κόσμο.
Αυτό συμβαίνει γιατί εικάζεται πως πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα δεχθούν να ενοικιάσουν τα διαμερίσματα κ.τ.λ. στους μετανάστες. Αν και οι εκτιμήσεις υπόκεινται σε μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, εικάζεται πως η Ελλάδα μπορεί να στεγάσει κάπου 30.000 άτομα, σύμφωνα με πηγή.
Αν οι υπολογισμοί είναι σωστοί, ο στρατός θα πρέπει να διαθέσει στρατόπεδα εκπαίδευσης που δεν χρησιμοποιούνται πλέον, για να καλυφθούν περισσότερες ανάγκες.
Και πάλι όμως δεν φαίνεται να φτάνουν, αν το σενάριο των 100.000 ατόμων επιβεβαιωθεί.