Η συζήτηση για το συνταξιοδοτικό καλά κρατεί, με εκατέρωθεν κατηγορίες και παρατηρήσεις για διάφορα θέματα όπως π.χ. τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων.
Ένα θέμα που ελάχιστα ακούγεται είναι εκείνο των «βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων».
Όμως, στα παραρτήματα μιας εξαιρετικής αναφοράς του ΕΒΕΑ στο συνταξιοδοτικό σύστημα πληροφορηθήκαμε πως είναι μύθος ότι έχουν περιοριστεί ριζικά τα «βαρέα και ανθυγιεινά» από το 2012.
Το 2012, μειώθηκε ο κατάλογος «αλλά μόνο για αυτούς με λιγότερα από 10 χρόνια εργασία. Το σύστημα εφαρμόζεται ως έχει σε όλους που θα συνταξιοδοτηθούν ως το 2030 και βάλε».
Διαβάζοντας όλα αυτά μάς ήλθε στο νου τι ανέφερε η βρετανική Telegraph στα τέλη του 2015.
Οι Έλληνες, έγραφε, κατηγορούν τη λιτότητα για τα δεινά τους. Όμως, άλλα μέλη της ΕΕ δείχνουν τις αλόγιστες δαπάνες και τις αμοιβές που άλλες, πιο παραγωγικές χώρες, μπορούν μόνο να ονειρευτούν.
Κορυφαίο γεγονός της χρονιάς για τη βρετανική εφημερίδα, η συνταξιοδότηση των Ελλήνων κομμωτών με πλήρη σύνταξη στα 50 τους, καθώς η κομμωτική είχε συμπεριληφθεί στα «ανθυγιεινά επαγγέλματα».
Το άρθρο έκανε μια αντιπαράθεση του Έλληνα κομμωτή που μπορεί να ξεκουράζεται στα 51 χρόνια του, με τον εργαζόμενο σε γραμμή παραγωγής αυτοκινήτων στη Λειψία της Γερμανίας, που πρέπει να εργάζεται μέχρι τα 65 του.