Αυτή την στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, τα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες προβαίνουν πιθανόν σε ασκήσεις προσημείωσης, όπως τις προηγούμενες μέρες, με τον ΦΠΑ και άλλους φόρους, π.χ. σε είδη πολυτελείας.
Στόχος η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1 με 1,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον από τον ΦΠΑ, μου λένε.
Δεν είναι εύκολο να προδικάσει κάποιος τους συνδυασμούς φόρων που θα φέρουν το επιδιωκόμενο ποσό στα ταμεία και θα συμβάλλουν στο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού. Σ' αυτές τις ασκήσεις συμπεριλαμβάνονται μέτρα όπως η δημιουργία ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για τα περισσότερα είδη και υπηρεσίες κ.τλ.
Η ιστορία με την δημιουργία ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, κάπου μεταξύ 15% και 20%, με κατάργηση του ανώτατου πάει πίσω μερικά χρόνια.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο τρίμηνο του 2009, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου εξέτασε το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ. Ο νέος συντελεστής θα κυμαίνονταν μεταξύ 15% και 20% και θα αντικαθιστούσε τον ανώτατο εκείνη την περίοδο.
Παράλληλα, προϊόντα και υπηρεσίες θα μετατάσσονταν από τους χαμηλότερους συντελεστές στο νέο, ενιαίο συντελεστή. Οι εκτιμήσεις που είχαν γίνει εκείνη την περίοδο ήθελαν το κράτος να μαζεύει επιπλέον έσοδα 2 δισ. ευρώ από μια τέτοια κίνηση.
Όμως, η ιδέα δεν έγινε πράξη και ξεχάσθηκε.
Την ξαναθυμήθηκα σήμερα που ένα παρεμφερές σενάριο εξετάζεται στις Βρυξέλλες.