Χέρι στα λεφτά του ΤΧΣ έχει ήδη βάλει το κράτος για να καλύψει τις ανάγκες του. Η Ελλάδα δεν έχει λάβει τα 7 και πλέον δισ. ευρώ που επρόκειτο να λάβει από το EFSF και το ΔΝΤ, αλλά το κράτος συνεχίζει να λειτουργεί επί μήνες. Εστω κι αν το δημόσιο δεν είναι πλήρως συνεπές στις υποχρεώσεις του προς τρίτους, κοινώς τον ιδιωτικό τομέα.
Ολοι γνωρίζαμε ότι το κράτος χρηματοδοτείται χάρη στα 9 δισ. ευρώ περίπου που δανείζεται βραχυπροθέσμως (ρέπος) η κυβέρνηση από φορείς της γενικής κυβέρνησης, π.χ. οργανισμούς. Αυτό που προσωπικά τουλάχιστον δεν γνώριζα μέχρι χθες είναι ότι η χώρα κάνει ήδη χρήση μέρους των χρημάτων του ΤΧΣ που είναι διαθέσιμα.
Στο ΤΧΣ είχαν απομείνει κάπου 11,5 δισ. ευρώ, κυρίως υπο την μορφή ομολόγων του EFSF, μετά τα στρες τεστ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Ως γνωστόν, ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού θα αποτελούσε την προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL).
Οι δικές μου πληροφορίες θέλουν το κράτος να έχει ήδη χρησιμοποιήσει ένα μέρος από τα 2,5-3 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του.
Σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τα οικονομικά του κράτους, το συνολικό διαθέσιμο ποσό από τα ρέπος των 9,5 δισ. ευρώ των φορέων της γενικής κυβέρνησης και των 2,5-3 δισ. του ΤΧΣ θα έχουν χρησιμοποιηθεί πλήρως μέσα στον Ιανουάριο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το κράτος χρησιμοποιεί τα λεφτά του ΤΧΣ για να καλύψει βραχυπρόθεσμες ανάγκες του. Ομως, είναι η πρώτη φορά που πληροφορήθηκα ότι πρώτα έβαλε χέρι στα λεφτά του ΤΧΣ και μετά χρησιμοποίησε τα ρέπος.