Φαίνεται ότι το έχει η μοίρα αυτής της χώρας σε κάποιες δύσκολες στιγμές να χάνει ή τουλάχιστον να βλέπει να αποδυναμώνονται κάποιοι φιλέλληνες που κατέχουν σημαντικές θέσεις.
Πριν από λίγα χρόνια ήταν ο Ντομινίκ Στρος-Καν.
Ο τότε ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ βρέθηκε μπλεγμένος σε σεξουαλικό σκάνδαλο καθ' οδόν από την Ουάσιγκτον μέσω Νέας Υόρκης προς την Ευρώπη. Εκεί επρόκειτο να συναντήσει την καγκελάριο Α. Μέρκελ για να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας εκτός των άλλων. Ο Γάλλος πολιτικός δεν ήταν μόνο γυναικάς αλλά και φίλος της Ελλάδας από παλιά. Η γνώμη και η παρουσία του θα μπορούσαν να κάνουν μερικές φορές τη διαφορά.
Κι ερχόμαστε στο σήμερα και στον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Άλλον έναν φιλέλληνα που κατέχει σημαντικό πόστο και στον οποίο πόνταρε πολλά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς για να επιτύχει μια καλή πολιτική λύση στο θέμα της μετά μνημονίου εποχής.
Ο κ. Γιούνκερ παραμένει μεν στη θέση του, αλλά ήδη ακούγονται φωνές που ζητούν την παραίτησή του μετά την αποκάλυψη του LuxLeaks, δηλαδή του σκανδάλου με τις 300 και πλέον πολυεθνικές που δεν πλήρωναν φόρους.
Ο κ. Γιούνκερ ανήκει σ' εκείνη τη γενιά των Ευρωπαίων πολιτικών που μεγάλωσαν με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Θα στοιχίσει λοιπόν στην Ελλάδα αν πέσει θύμα των αποκαλύψεων στα LuxLeaks.
Πάντως, ακόμη κι αν παραμείνει στη θέση του, ο κ. Γιούνκερ θα είναι σίγουρα αποδυναμωμένος κι αυτό δεν είναι καλό σε αυτήν τη φάση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους-δανειστές.