Θετικές προσδοκίες αλλά και ανησυχίες φαίνεται ότι προκαλεί στην επιχειρηματική κοινότητα το νομοθέτημα για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» των επιχειρήσεων, δηλαδή εκείνων που βρίσκονται σε καθυστέρηση για πάνω από 90 μέρες, και ανέρχονται σε 40 δισ. ευρώ περίπου.
Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δένδιας ανέφερε πριν από λίγες μέρες ότι το σχετικό νομοθέτημα θα εισαχθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Τη μεγαλύτερη εντύπωση έκανε η δήλωσή του ότι το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει «κούρεμα» της τάξης του 30% και άνω σε δάνεια βιώσιμων επιχειρήσεων.
Όμως, η βιωσιμότητα είναι μια έννοια που μπορεί να ορισθεί με διαφορετικό τρόπο. Αυτό εξηγεί τις ανησυχίες επιχειρηματιών που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το τραπεζικό σύστημα. Οι τελευταίοι φοβούνται ότι μπορεί να πέσουν θύματα αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω των ρυθμίσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Από την άλλη ελπίζουν σε μια αναζωογόνηση της αγοράς από την τόνωση της ρευστότητας πολλών επιχειρήσεων λόγω των ρυθμίσεων.
Η εξίσωση δεν είναι εύκολη.
Αυτό ίσως εξηγεί γιατί έχουν ακουσθεί διάφορα περί αντισταθμιστικών ωφελειών σε εκείνες που δεν θα επωφεληθούν.
Και φυσικά υπάρχει μία ακόμη παράμετρος που απουσιάζει από τη δημόσια συζήτηση για το θέμα των «κόκκινων» δανείων:
Ποιο θα είναι το κόστος όλων αυτών των ρυθμίσεων για τα «κόκκινα» δάνεια και ποιοι θα το επωμιστούν.