Δεν είναι όλοι οι κρατικοί φορείς μπατίρηδες. Ορισμένοι έχουν ρευστό. Υπάρχουν, για παράδειγμα, φορείς της γενικής κυβέρνησης που έχουν ρευστά διαθέσιμα τα οποία είναι παρκαρισμένα σε τράπεζες.
Όμως, ο κάθε φορέας ενεργούσε μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον κατά το δοκούν. Η «ανακάλυψη» των διαθεσίμων πριν από πολλούς μήνες επέτρεψε στην κυβέρνηση να πάει στους δανειστές και να τους πει ότι υπάρχουν 3 δισ. ευρώ που οι φορείς θα μπορούσαν να δανείσουν στη γενική κυβέρνηση για να καλύψει τις ανάγκες της.
Όμως, η κεντρική κυβέρνηση θα έπρεπε να δώσει κρατικά χρεόγραφα στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, π.χ. ταμεία, στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής (ρέπος) για να δανεισθεί τα λεφτά.
Η διαδικασία δεν είναι απλή για διαφόρους λόγους και θέτει επί τάπητος ένα σημαντικό θέμα. Την ανάγκη κεντρικής διαχείρισης της ρευστότητας των φορέων της γενικής κυβέρνησης, και όχι μόνο.
Η μετατροπή του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) σε treasury (διεύθυνση διαχείρισης διαθεσίμων) ίσως είναι η καλύτερη λύση. Σε αυτήν την περίπτωση, όλοι οι φορείς θα είχαν έναν λογαριασμό και η διαχείριση των ρευστών διαθεσίμων θα γινόταν από ένα κεντρικό μάνατζμεντ, π.χ. μέσω του ΟΔΔΗΧ.
Ίσως υπάρχουν κι άλλες λύσεις.
Όμως, ο ΟΔΔΗΧ μοιάζει η καλύτερη για την κεντρική διαχείριση της ρευστότητας των φορέων της γενικής κυβέρνησης.