O πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι έχει αναφέρει επανειλημμένα ότι δεν διαβλέπει κίνδυνο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη. Όμως, συνήθως προσθέτει ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει δράση, εφαρμόζοντας ανορθόδοξες πολιτικές όπως η ποσοτική χαλάρωση (QE), αν χρειασθεί.
Ένα από τα μέτρα που η ΕΚΤ επεξεργάζεται εδώ και καιρό είναι οι αγορές ενυπόθηκων τιτλοποιημένων χρεογράφων ABS. Ο κ. Ντράγκι έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ιδανικά η παρέμβαση στην αγορά ABS θα πρέπει να έχει τρία χαρακτηριστικά: να είναι απλή, διαφανής και να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία ενεργητικού, π.χ. δάνεια.
Όμως, μια ματιά στο σχετικά μικρό μέγεθος της αγοράς των ABS (Asset-Backed Securities) στην ευρωζώνη δείχνει ότι ίσως γίνεται πολύς θόρυβος για το τίποτα.
Στα τέλη του 2013, η γερμανική αγορά ABS εκτιμάτο στα 70 δισ. ευρώ, της Ελλάδας σε 27,6 δισ., της Πορτογαλίας σε 35,7 δισ. και της Ιρλανδίας σε 38,5 δισ. ευρώ. Η Ισπανία και η Ιταλία είχαν τις μεγαλύτερες αγορές με 183,6 και 178,9 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Αν αφαιρεθούν τα ενυπόθηκα τιτλοποιημένα χρεόγραφα στεγαστικών δανείων (RMBS), τα μεγέθη συρρικνώνονται πολύ περισσότερο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία των τελευταίων ήταν 118 δισ. ευρώ στην Ισπανία και 85,6 δισ. στην Ιταλία.
Το συμπέρασμα είναι απλό.
Η αγορά ABS είναι σχετικά μεγάλη στην Ισπανία και στην Ιταλία, αλλά μικρή στη Γερμανία και στη Γαλλία.
Επομένως, οι αγορές τιτλοποιημένων χρεογράφων από την ΕΚΤ θα έχουν μικρή ή καθόλου επίπτωση στις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης.