Ο υπολογισμός του νέου φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) έχει ήδη προκαλέσει νευρικό κλονισμό σε πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων. Κι όμως, δεν πάνε πολλές μέρες από τότε που έγινε γνωστό ότι οι βεβαιωμένοι φόροι από τον ΕΝΦΙΑ μπορεί να ανέρχονται σε 3,7 δισ. ευρώ έναντι 3,2 δισ. ευρώ περίπου που ήταν η επίσημη εκτίμηση.
Άλλοι έσπευσαν να επικρίνουν αυτήν την εξέλιξη και άλλοι να ονειρευτούν φοροελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ αν το Δημόσιο εισέπραττε περισσότερα από αυτά που υπολόγιζε. Δεν χρειάσθηκε να περάσουν ούτε δύο μέρες πριν οι αιθεροβάμονες των φοροελαφρύνσεων προσγειωθούν ανώμαλα.
Υψηλά ιστάμενες κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ανωνύμως ότι ακόμη κι αν εισέρρεαν περισσότερα λεφτά στο δημόσιο ταμείο δεν θα επιστρέφονταν πίσω σε αυτούς που τα πλήρωσαν. Τουλάχιστον τη φετινή χρονιά.
Αντίθετα, το υπερβάλλον ποσό θα χρησιμοποιείτο για να πληρωθούν οι ένστολοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες που είχαν δικαιωθεί από δικαστικές αποφάσεις.
Όμως, το μπάχαλο με τα λάθη που αποκάλυψαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δείχνει ότι πιθανόν οι εκτιμήσεις για βεβαιωμένους φόρους 3,7 δισ. ευρώ ήταν λανθασμένες και το τελικό ποσό θα είναι μικρότερο από αυτές.
Ποιο θα είναι το ύψος των βεβαιωμένων φόρων (ΕΝΦΙΑ) θα το μάθουμε στην πορεία μαζί με το ποσοστό των υπόχρεων ιδιοκτητών που θα πληρώσουν τον λογαριασμό. Γιατί ακόμη κι αν βεβαιωθεί μεγαλύτερος φόρος, θα μπορούσε να αποδειχθεί δώρον άδωρον αν το ποσοστό εκείνων που ανταποκριθούν πέσει αρκετά κάτω από το 80%.
Όλα αυτά διδάσκουν ότι δεν θα πρέπει να προτρέχουμε και να βγάζουμε συμπεράσματα σχετικά με την αποδοτικότητα φόρων που εισάγονται για πρώτη φορά όπως ο ΕΝΦΙΑ.
Ο θησαυρός μπορεί εύκολα να αποδειχθεί άνθρακας.
Και κάτι ακόμη: Η τάση των κυβερνώντων να ξοδεύουν τα υπερβάλλοντα έσοδα είναι ισχυρότερη από την απαίτηση των φορολογουμένων να επιστραφούν σε αυτούς.