Oι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα δεν προβλεπόταν να είναι εύκολες καθότι έρχονται σε μια δύσκολη χρονική στιγμή για τη συγκυβέρνηση.
Αναμφισβήτητα, τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της επόμενης χρονιάς και λιγότερο τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ και οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν οικονομικό και πολιτικό κόστος.
Ήταν λοιπόν που ήταν δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας σε αυτά τα θέματα, έγινε ακόμη δυσκολότερη για έναν ακόμη λόγο. Μέλη της τρόικας και της ελληνικής αντιπροσωπείας στο υπουργείο Οικονομικών που κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εμφανίζονται να αντιπαθούν ο ένας τον άλλο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει δυσπιστία και να αρπάζονται εύκολα, καθιστώντας την επίτευξη συμφωνίας πιο δύσκολη με βάση τις συγκλίνουσες πληροφορίες.
Σύμφωνα με μια άποψη, μια λύση θα ήταν να παραιτηθούν ή καλύτερα να αποσυρθούν είτε οικειοθελώς είτε με το στανιό οι πιο «προβληματικοί» διαπραγματευτές.
Όμως, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο. Αφενός γιατί οι ίδιοι δεν θα πάρουν την πρωτοβουλία -ένας τουλάχιστον στην τρόικα παίζει την καριέρα του- και αφετέρου διότι η απομάκρυνσή τους από τους πιο υψηλά ιστάμενους ενέχει ρίσκο.
Επομένως, το πιο λογικό και ζητούμενο είναι να επιδείξουν όλοι επαγγελματισμό για να κλείσει επιτυχώς η διαπραγμάτευση.