Δεν έχουν περάσει παρά λίγες μέρες από τότε που αναφερόμασταν στον εφησυχασμό της ελληνικής κυβέρνησης και άλλων για το μέγεθος της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας τη φετινή χρονιά. Kι αυτό γιατί η αίσθηση ότι όλα είναι υπό έλεχγο στο μέτωπο της μακροοικονομίας είναι διάχυτη.
Σ’ αυτό έχουν προφανώς συμβάλει οι προβλέψεις για την ύφεση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, που την τοποθετούν στο -4,2% και σε μικρότερο βαθμό του ΟΟΣΑ, που βάζει τον πήχη πιο ψηλά στο -4,8%.
Όμως, ο εφησυχασμός δεν δικαιολογείται αφού η Ε.Ε., το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ έπεσαν σημαντικά έξω στις εκτιμήσεις τους για την ύφεση τα προηγούμενα χρόνια, ξεκινώντας από χαμηλά και ανεβαίνοντας όσο περνούσε ο καιρός.
Ήρθε λοιπόν χθες το συνήθως «ανιαρό» ΙΟΒΕ να ταρακουνήσει λίγο τα νερά αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο 4,8%-5% από 4,6% που προέβλεπε προηγουμένως.
Συνήθως, οι προβλέψεις του είναι ευθυγραμμισμένες με τις επίσημες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις στο παρελθόν που αποδείχτηκαν πιο αισιόδοξες.
Εντυπωσιάζει λοιπόν που βγήκε δημοσίως αυτήν τη φορά με αναθεώρηση της πρόβλεψής του προς το δυσμενέστερο.
Όμως τo IOBE δεν είναι μόνο του σ’ αυτήν την κατηγορία, ακόμη κι αν δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό.
Η πιθανότητα να αποδειχθεί η ύφεση βαθύτερη απ’ ό,τι προβλέπεται στο πρόγραμμα προσαρμογής είναι κάτι που απασχολεί διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες όπως το Eurasia Group, η μεγαλύτερη ερευνητική και συμβουλευτική εταιρεία εκτίμησης πολιτικού ρίσκου στον κόσμο.
Να θυμίσουμε ότι τυχόν μεγαλύτερη ύφεση από την προβλεπόμενη θα ανεβάσει τόσο το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και το δημόσιο χρέος.
Σε περίπτωση επιβεβαίωσης, η επιβολή επιπλέον μέτρων λιτότητας ή όχι για το έλλειμμα εναπόκειται στην τρόικα.
Πόσο ρεαλιστικές είναι οι προβλέψεις για ύφεση 5% ή μεγαλύτερη το 2013;
Αρκετά ρεαλιστικές θα λέγαμε αν υποθέσει κάποιος ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής είναι αρκετά πάνω από τη μονάδα, π.χ. 1,3 - 1,5 κατά μέσο όρο, οι ιδιωτικές επενδύσεις συνεχίζουν να υποχωρούν και οι εξαγωγές αυξάνονται με ρυθμό μικρότερο του 10%.
Για την ακρίβεια, η ύφεση θα πρέπει να είναι πιο κοντά στο 6% παρά στο 4,8%-5% που προβλέπει το ΙΟΒΕ αν οι παραδοχές είναι σωστές.
Προς το παρόν τα προσωρινά στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του α΄ τριμήνου είναι τα μόνα διαθέσιμα και δεν είναι καλά.
Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 5,6% και το ονομαστικό ΑΕΠ κατά 7,8% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2012.