Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Ως γνωστόν, οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο σχέδιο τιτλοποιήσεων «Ηρακλής» με κρατική εγγύηση για το κομμάτι της υψηλής διαβάθμισης (senior tranche) θα πληρώνουν προμήθεια στο δημόσιο ετησίως.

Αν όμως το έσοδο καταγραφόταν στο πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού, θα έπρεπε να συνοδεύεται με πρόβλεψη, σε περίπτωση που η κρατική εγγύηση χρησιμοποιηθεί.

Για να μην υπάρξουν περιπλοκές, η Αθήνα και η Κομισιόν συμφώνησαν το ποσό της ετήσιας προμήθειας να μην εγγράφεται στο πρωτογενές αποτέλεσμα, ώστε να επηρεάζει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι σχεδόν καθημερινές τηλεδιασκέψεις κυβερνητικών στελεχών και των συνομιλητών τους στην Κομισιόν απέδωσαν καρπούς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020.

Σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την εξέλιξη έπαιξε η μεγαλύτερη της εκτιμώμενης αύξηση των κρατικών εσόδων τους τελευταίους μήνες και η θετική συμβολή της ρύθμισης για τις 120 δόσεις.

Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 3,5% του ΑΕΠ το 2020.     

Αίσιο τέλος εμφανίζονται να έχουν οι διαπραγματεύσεις της Eurobank με την Pimco, σύμφωνα με άτομο που βρίσκεται κοντά στη δεύτερη. 

Ο Joos Anderson, επικεφαλής της Pimco στην Ευρώπη, είναι προγραμματισμένο να βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα για συνομιλίες με τη Eurobank καθώς θα πρέπει να επιλυθούν τρία θέματα. Ομως, άτομα κοντά στη συναλλαγή εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα υπάρξει ντιλ. Ο ίδιος πρόκειται να συναντηθεί αύριο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι η Pimco συζητά εδώ και μήνες την αγορά του 80% της FPS (servicer) που ανήκει στη Eurobank και του 20% των ομολογιών mezzanine (ενδιάμεση διαβάθμιση) της τιτλοποίησης καταγγελμένων ενυπόθηκων δανείων ονομαστικής αξίας 7,4 δισ. ευρώ, γνωστής ως Cairo.

Αρκετοί στην αγορά πίστευαν πως ήταν θέμα χρόνου να προκύψουν αρνητικά επιτόκια σε κάποια δημοπρασία των 3μηνων εντόκων γραμματίων στην Ελλάδα. Ομως, λίγοι περίμεναν ότι θα έλθουν τόσο γρήγορα όπως έγινε προχθές με τη δημοπρασία των 3μηνων εντόκων.

Αναμφισβήτητα, η καλή ψυχολογία που υπάρχει στους επενδυτικούς κύκλους για τα ελληνικά χρεόγραφα έχει παίξει ρόλο. Όμως, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό, αν αυτοί που τα αγόραζαν, δεν έβγαζαν κέρδος.

Πώς, όμως βγάζουν κέρδη όταν πρόκειται να λάβουν λιγότερα λεφτά στη λήξη από αυτά που έδωσαν για να αγοράσουν τα έντοκα; Η απάντηση είναι απλή και λέγεται relative value (σχετική αξία).

"Η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι αποδεδειγμένα το πιο αποτελεσματικό μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση. Για αυτό τον σκοπό θεσμοθετείται συντελεστής 30% κατά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής", αναφέρεται στον προσωρινό προϋπολογισμό του 2020.

Είναι αλήθεια ότι ο συντελεστής 30% για όλα τα εισοδήματα φαίνεται εκ πρώτης όψεως υψηλός, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τους υφιστάμενους συντελεστές. 'Ομως, τα στοιχεία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που έχουν συλλέξει οι αρμόδιες αρχές από τις τράπεζες δείχνουν το αντίθετο. Κι αυτό γιατί μισθωτοί και συνταξιούχοι χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές πληρωμές, π.χ. κάρτες, e-banking κ.τλ., για αγορές που αντιστοιχούν στο 40% περίπου του εισοδήματός τους.

v