Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει σε κυβερνητικούς και άλλους πολιτικούς κύκλους στην Ελλάδα είναι πως η πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου, πιο γνωστού ως Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, θα περάσει με κάποιες μικρές προσαρμογές. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, έχει τη στήριξη της Γερμανίας και της Γαλλίας και επομένως θα είναι δύσκολο να μην περάσει.

Ομως, η εικόνα που έχει η στήλη από άτομα που έχουν εικόνα των διεργασιών στην ΕΕ δεν είναι ακριβώς η ίδια. Αν και οι διεργασίες συνεχίζονται, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως η τελική μορφή του εργαλείου θα είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με την αρχική.

Απόκλιση αντί σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά κατέγραψε η Ελλάδα και δευτερευόντως η Ιταλία και η Πορτογαλία, στο μέτωπο της παραγωγικότητας από το 2000 μέχρι και το 2018, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με το Κέντρο για Ευρωπαϊκές Μεταρρυθμίσεις (Centre for European Reforms).

Η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση στη συνολική παραγωγικότητα (total factor productivity), πλησιάζοντας το 1,5% την περίοδο 2010-2018, ενώ ελαφρώς αρνητική είναι επίσης την περίοδο 2000-2010. Η Ιταλία και η Ισπανία εμφάνισαν χειρότερες επιδόσεις από την Ελλάδα την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας αλλά τα πήγαν συγκριτικά πολύ καλύτερα την περίοδο 2000-2010.

Η Ελλάδα είναι αναλογικά η πιο ωφελημένη χώρα της ευρωζώνης από το Ταμείο Νέα Γενιά ΕΕ (New Generation EU) που προτείνει η Κομισιόν και ακολουθούν η Λετονία, η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ιταλογερμανικής τράπεζας Unicredit.

Οι υπολογισμοί βασίζονται στις καθαρές μεταφορές πόρων σε κάθε χώρα, ως ποσοστό του ΑΕΠ με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, και δεν είναι οι τελικοί.  Για την Ελλάδα, οι καθαρές εισροές υπερβαίνουν σωρευτικά το 9% του ΑΕΠ την περίοδο 2021-2027, ενώ της δεύτερης Λετονίας το 6%. Η Σλοβακία, η Λιθουανία και η Πορτογαλία εκτιμάται ότι θα λάβουν πάνω από το 4% του ΑΕΠ και η Κύπρος κάτω από το 3%.

'Ολες οι χώρες δεν είναι ίδιες. Το αποδεικνύει ο τρόπος που ενίσχυσαν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη δική μας περίπτωση, όπως και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, οι κυβερνήσεις επέλεξαν να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που πλήττονταν.

Το 800άρι έγινε σημείο αναφοράς, μαζί με τους κλάδους (ΚΑΔ) που επλήγησαν στην Ελλάδα.

Ομως, μια άλλη χώρα, η Τσεχία, υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της ενίσχυσης των επιχειρήσεών της.

Θα μπορούσε μια πρόσκληση ενδιαφέροντος της EBRD για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) να σημαίνει πολύ περισσότερα από αυτό που φαίνεται εκ πρώτης όψεως;

Αυτό φαίνεται να πιστεύουν ορισμένοι από τους servicers των προβληματικών δανείων στην ελληνική αγορά.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος αφορούσε συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ίδρυση του προγράμματος στήριξης δομικών αλλαγών (Structural Reform Support Programme) για τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τη διευκόλυνση του Fin Tech και της Καινοτομίας στην Ελλάδα.

v