Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Μιλώντας χθες στη Βουλή και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών για το σχέδιο Ηρακλής, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ζαββός ανέφερε κάτι που δεν είναι απολύτως ορθό.

Ο κ. Ζαββός υποστήριξε ότι η μηδενική στάθμιση κινδύνου στους κύριους τίτλους (senior ομόλογα) που έχουν εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου οφείλετο αποκλειστικά στην Ελληνική Κυβέρνηση, υπονοώντας τον ίδιο.   

«Με τεράστιες προσπάθειες μόνο της Ελληνικής Κυβέρνησης πετύχαμε τη μηδενική στάθμιση, που είναι κολοσσιαίας σημασίας για μια χώρα η οποία δεν ήταν επενδυτικής βαθμίδας, δηλαδή δώσαμε ένα εργαλείο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο άμεσο μέλλον να βγει από τον "βάλτο" των "κόκκινων" δανείων, όχι με τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου», φέρεται να δήλωσε ο υφυπουργός.

Όλα δείχνουν πως η τουριστική σεζόν δεν θα είναι καλή. Κάποιοι φαίνεται πως έχουν προσαρμοστεί, όπως τα ξενοδοχεία στην Αθήνα που χρεώνουν τη μισή περίπου τιμή σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, παρότι τα περισσότερα παραμένουν κλειστά, σύμφωνα με τον κ. Ευγένιο Βασιλικό, γενικό γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Πειραιώς και Αργοσαρωνικού.  

Όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο αλλού. Ορισμένοι από εκείνους που νοικιάζουν καταλύματα σε νησιά των Κυκλάδων επιμένουν να χρεώνουν τις ίδιες τιμές με πέρυσι, π.χ. για το τελευταίο 10ήμερο του Ιουλίου, και να θέτουν το γνωστό δίλημμα στον κάθε ενδιαφερόμενο. Με άλλα λόγια, 95 ευρώ τη μέρα με ηλεκτρονική πληρωμή και 85 ευρώ με μετρητά, δηλαδή «μαύρα».

Η αύξηση της αποζημίωσης που πληρώνει το Δημόσιο στα ξενοδοχεία που θα ήθελαν να φιλοξενήσουν τουρίστες θετικούς στο νέο κορωνοϊό φαίνεται ότι αρχίζει να αποδίδει καρπούς, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Σύμφωνα με ξενοδόχους, το Δημόσιο αύξησε την τιμή ανά άδειο δωμάτιο στα 15 ευρώ από 10 ευρώ προηγουμένως και στα 50 ευρώ έναντι 35 προηγουμένως την ημέρα για το δωμάτιο που θα φιλοξενούσε θετικούς στον ιό.

Ηδη, στη Νάξο, όπως πληροφορείται η στήλη, βρέθηκε ξενοδοχείο αναφοράς για Covid-19 ενώ ενδιαφέρον υπάρχει από ένα ή δύο ξενοδοχεία στο νησί της Σάμου.

Η κυβέρνηση είχε γνωστοποιήσει ότι θα υπήρχαν ξενοδοχεία αναφοράς για καραντίνα όσων τουριστών βρίσκονταν θετικοί στον ιό κατά την επίσκεψή τους στην Ελλάδα. Με έκπληξη λοιπόν πληροφορηθήκαμε χθες από ξένη πηγή ότι αυτό αλλάζει και θα δημιουργηθούν ειδικοί χώροι απομόνωσης στα ξενοδοχεία. Το γεγονός δε επιβεβαιώθηκε από την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Αν πιστέψουμε την πηγή μας, τα λεφτά που έδινε το κράτος δεν κρίνονταν ικανοποιητικά από τους ξενοδόχους. Σ' αυτό θα έπρεπε να προσθέσει κανείς και το στίγμα.

Στην Ελλάδα έχει περάσει απαρατήρητο, όμως δεν θα έπρεπε, αυτό που έκανε η Κύπρος πριν από λίγο καιρό.

Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε κι αυτή αντιμέτωπη με την πανδημία του νέου κορωνοϊού και επέβαλε καραντίνα για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ανέβαλε μια σημαντική μεταρρύθμιση που είχε δρομολογήσει.

Από την 1η Ιουνίου, η Κύπρος προχώρησε με τη 2η φάση υλοποίησης του ΓΕΣΥ, δηλ. του Γενικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, που περιλαμβάνει τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Ακόμη και το όνομα ΓΕΣΥ είναι έξυπνο, γιατί, αφενός, διαφοροποιείται από το αντίστοιχο ελληνικό και αφετέρου, γιατί είναι εύηχο στους πολλούς ξένους του νησιού, αφού παραπέμπει στο "Yes". 

v