Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αβγατίσουν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους. Ένας από αυτούς είναι να μειώνεται το στοκ των εντόκων γραμματίων που διακρατούν ταμεία και άλλοι φορείς του δημοσίου καθώς δεν επανεπενδύουν τα λεφτά που εισπράττουν από έντοκα που λήγουν.

Αυτό ακριβώς συνέβη στη σημερινή δημοπρασία εντόκων με το Κοινό Κεφάλαιο στην ΤτΕ. Το τελευταίο φέρεται να είχε τοποθετήσει κάπου 300 εκατ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια 26 εβδομάδων τον περασμένο Φεβρουάριο, που λήγουν οσονούπω, χωρίς να πάρει καθόλου έντοκα από τη σημερινή δημοπρασία. Αύξησε λοιπόν τη ρευστότητά του κατά 300 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι συνηθισμένο να παραιτείται κάποιος που κατέχει υψηλές θέσεις ευθύνης στον Δημόσιο τομέα στην Ελλάδα. Πολύ περισσότερο να μιλά δημοσίως με ειλικρίνεια για τους λόγους που τον οδήγησαν σ' αυτή την απόφαση.

Γι' αυτό ήταν έκπληξη όταν (μας το επισήμαναν) διαβάσαμε τη συνέντευξη που έδωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ελβετία κ. Μανώλης Δερμιτζάκης στο Κυριακάτικο Βήμα.

Ο κ. Δερμιτζάκης παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας για λόγους που εξηγεί στη συνέντευξή του.

Η ελληνική οικονομία  βρίσκεται σε ύφεση λόγω κυρίως των επιπτώσεων που έχει η πανδημία στη δραστηριότητα. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν μπορεί να κατηγορηθεί γι’ αυτό. Όμως, ο ίδιος μπορεί να αισθάνεται πολύ καλύτερα καθώς έκανε ένα βήμα παραπάνω στην ακαδημαϊκή του καριέρα.

O κ. Σταϊκούρας προήχθη στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Χρηματοοικονομική», όπως αναφέρει το ΦΕΚ Διορισμού 995/27-6-2020.  

Κοινώς, έγινε αναπληρωτής καθηγητής στις 27 Ιουνίου του 2020. Ο υπουργός προήχθη με κανονική εκλογή από εκλεκτορικό σώμα.

Το ποσό του 1 δισ. ευρώ περίπου εισέρρευσε στα κρατικά ταμεία από το ΕΣΠΑ παραμονή του Δεκαπενταύγουστου , τονώνοντας τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Τα τελευταία εκτιμάται πως ανέρχονται σε 34 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και περιλαμβάνουν τα 15,7 δισ. ευρώ του ESM που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του χρέους.

To 1 δισ. ευρώ είναι μια από τις δόσεις κοινοτικών κονδυλίων που αναμένει η Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Το συνολικό ποσό θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2020, συμπεριλαμβανομένων των προσδοκώμενων κονδυλίων από το πρόγραμμα SURE για την τόνωση της απασχόλησης την περίοδο της πανδημίας.

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν οδηγήσει τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος για να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις τους και να καταπολεμήσουν την οικονομική ύφεση.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των FT, το 60% όλων των αποδόσεων των ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι χαμηλότερο από  1% και το 86% είναι χαμηλότερο από 2%. Αυτό ισχύει για τα ομόλογα όλων των ειδών και όλων των διαρκειών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης κρατικών ομολόγων του Bloomberg έδινε πρόσφατα κοντά στο 0,470% με διάρκεια τα 7,4 χρόνια ενώ ο δείκτης εταιρικών ομολόγων πρόσφερε απόδοση κοντά στο 1,9% και η διάρκεια στα 8,7 χρόνια.

v