Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου έφτανε το 60% περίπου.

Η τάση αντιστράφηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τα περισσότερα έντοκα να περνούν σε ελληνικά χέρια.

Ομως κι αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει καθώς οι ξένοι έχουν επανακάμψει, με αποτέλεσμα η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων να είναι πλέον μοιρασμένη, κοντά στο 50-50.

Αυτό είναι ως ένα σημείο αναμενόμενο. Αντί να παρκάρει μια ξένη τράπεζα τα λεφτά της στην ΕΚΤ και να πληρώνει πέναλτι (-0,5%), είναι προτιμότερο να τα επενδύει σε ελληνικά έντοκα.

Το μπλογκ θα κάνει σήμερα μια ακόμη εξαίρεση, για να ασχοληθεί με ένα θέμα που δεν είναι οικονομικό αλλά γεωπολιτικό.

Η κυρίαρχη άποψη θέλει τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να επιταχύνει τις κινήσεις του στα ελληνοτουρκικά, για να προλάβει τις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, όπου ο φίλος του Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει το φάσμα της ήττας, με βάση τις δημοσκοπήσεις.

Ομως, η κυρίαρχη άποψη δεν είναι πάντοτε η σωστή.

Αυτό τουλάχιστον διατείνονται άτομα που προέρχονται τόσο από το Ρεπουμλικανικό Κόμμα όσο και την «κεντρώα» πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου μετά την κρίση, ο Anatole Kaletsky, συνιδρυτής της Gavekal Research, είχε αποδειχθεί σωστός στις προβλέψεις του. Κοινώς, είχε προβλέψει το ράλι των αγορών.

Εμφανίσθηκε απαισιόδοξος νωρίτερα αυτή τη χρονιά για τους γνωστούς λόγους. Ομως, προς τα τέλη Αυγούστου ξανάγινε «ταύρος», στον απόηχο του εντυπωσιακού ράλι των αγορών μετά την περίοδο της καραντίνας.

Δημοσίευσε μάλιστα ένα άρθρο που έφερε τον τίτλο «Γιατί έκανα λάθος που έγινα αρκούδα». Σ’ αυτό αναφέρει πως υποεκτίμησε το μέγεθος της παρέμβασης κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να υποχωρεί 15%-16% το Β' τρίμηνο του 2020.

Ομως, μερικοί υποψιάζονται πως η ημερομηνία πώλησης των 10ετών ομολόγων δεν είναι τυχαίαΓια την ακρίβεια, εκτιμούν ότι επισπεύσθηκε κατά κάποιο τρόπο, για να προλάβει μια αρνητική έκπληξη από το ΑΕΠ σήμερα.

Εχουν δίκιο;

Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Το είδαμε κι αυτό.

Η κεφαλαιοποίηση των 5 μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας στις ΗΠΑ, δηλ. των Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon και Facebook, ξεπέρασε την κεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών την προηγούμενη εβδομάδα.

Οπως παρατήρησε η Bank of America, η κεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών ήταν ίση με 4 φορές την κεφαλαιοποίηση του αμερικανικού κλάδου υψηλής τεχνολογίας το 2007.

Οι FAAGM, όπως τις αποκάλεσε η Goldman Sachs, έχουν επωφεληθεί από τη στροφή πολλών επενδυτών σ’ αυτές καθώς είχαν πολύ ρευστό και πολλοί θεώρησαν ότι δεν θίγονταν από τις καραντίνες.

v