Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η ακριβής πληροφόρηση είναι σημαντική για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων. Όμως μερικές φορές, οι πάροχοι των πληροφοριών, είτε είναι αναλυτές επενδυτικών οίκων είτε δημοσιογράφοι, έχουν κι άλλα κίνητρα πέρα της ακρίβειας.

Το ίδιο φαίνεται ότι συμβαίνει με τους οικονομολόγους των κεντρικών τραπεζών και τα αφεντικά τους, σύμφωνα με μια ερευνητική εργασία των Brian Fabo, Martina Jancokova, Elisabeth Kempf, Lubos Pastor για το NBER των ΗΠΑ που έχει τίτλο «Fifty shades of QE: Conflicts of  Interest in Economic Research».

Με διαδικασίες-εξπρές, η Εθνική Τράπεζα «σήκωσε» χθες 500 εκατ. ευρώ από την αγορά, μέσω της πώλησης 6ετούς ομολόγου.

Το ομόλογο φέρει ετήσιο κουπόνι 2,75% και απόδοση γύρω στο 2,875%. Σύμφωνα με άτομο της αγοράς που συμμετείχε, αγοραστές ήταν ξένοι και Ελληνες θεσμικοί επενδυτές.

Το ομόλογο είναι senior, preferred και το ποσό θα καλύψει το MREL της τράπεζας (Minimum Requirement Expected Losses), σύμφωνα με τον ίδιο. «Εχει το ίδιο στάτους με τραπεζική κατάθεση άνω των 100 χιλ. ευρώ», πρόσθεσε.

Κι άλλες εγχώριες τράπεζες αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν.

Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται το «μαξιλάρι» ρευστότητας παρά τις αυξημένες δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Τους προηγούμενους μήνες, το απόθεμα ρευστότητας κυμάνθηκε μεταξύ 31 και 38 δισ. ευρώ περίπου, με βάση τις δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων.

Το «μαξιλάρι» λειτουργεί ως ένα είδος εγγύηση προς τους δυνητικούς αγοραστές ελληνικών κρατικών χρεογράφων πως θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω και ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο την περίοδο που η ΕΚΤ δεν αγόραζε ελληνικά ομόλογα αλλά ούτε οι ελληνικές τράπεζες.

Πριν απο την πανδημία του νέου κορωνοϊού, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας θεωρείτο το Νο 1 ρίσκο για τις αγορές. Οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου έπαιζαν καθοριστικό ρόλο σ' αυτό, καθώς πολλοί πίστευαν ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα δίσταζε να τον χρησιμοποιήσει για να ικανοποιήσει την εκλογική του βάση.

Οι έρευνες με τη συμμετοχή επαγγελματιών της αγοράς που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα δείχνουν πως η πανδημία είναι πλέον ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας έχει υποχωρήσει στην 4η θέση (BofA) ή χαμηλότερα.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως κι άλλες, ξορκίζουν το γενικό lockdown. Η εργασία εξ αποστάσεως είναι ένας τρόπος περιορισμού της διασποράς του ιού και αντιμετώπισης των δυσμενών οικονομικών επιπτώσεών του.

Σε άλλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η online εργασία είναι κάτι συνηθισμένο για αρκετά επαγγέλματα. Δεν ισχύει το ίδιο στην Ελλάδα, που εισήχθη σε σημαντική κλίμακα με την πανδημία.

Πάντως, ο τραπεζικός κλάδος μοιάζει να έχει προσαρμοστεί στο νέο μοντέλο εργασίας τους μήνες που πέρασαν, από την εμφάνιση του ιού στη χώρα μας. Οι τράπεζες αγόρασαν χιλιάδες laptop που έδωσαν στους υπαλλήλους τους για να δουλεύουν από το σπίτι. Είναι κάτι που άρεσε και στους τελευταίους απ’ όσο κατανοείται, αφού οι πιθανότητες έκθεσης στον ιό μειώνονται και οι ίδιοι έχουν περισσότερο χρόνο να κάνουν άλλα πράγματα.

v