Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Όλα δείχνουν ότι το 2020 θα τελειώσει με το Δημόσιο να έχει εκδώσει κάπου 1 δισ. ευρώ περισσότερα σε έντοκα γραμμάτια σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Θα περίμενε κάποιος, με δεδομένο ότι μεσολάβησε η πανδημία, πως τα ελληνικά χαρτοφυλάκια θα είχαν αυξήσει ή τουλάχιστον διατηρήσει το μερίδιό τους στο σύνολο των εντόκων, όμως αυτό δεν συμβαίνει.

Οι ξένοι επενδυτές αύξησαν το μερίδιό τους κοντά στο 65%-70% έναντι 50% περίπου πέρυσι και αντίστοιχα μειώθηκε το μερίδιο των Ελλήνων.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η περίπτωση του Κοινού Κεφαλαίου των ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το τελευταίο είδε τα έντοκα που έχει στο χαρτοφυλάκιό του να μειώνονται στα 400 εκατ. ευρώ περίπου από 1,8 δισ. ευρώ.



   

Πριν από λίγες ημέρες, ένα άρθρο στο Bloomberg γνωστοποιούσε την πώληση του πρώτου χρεογράφου σε δολάρια μετά από 20 και πλέον χρόνια στο Χρηματιστήριο του Καράκας της Βενεζουέλας, καθώς ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αρχίζει να άρει τους περιορισμούς στη χρήση δολαρίων.

Ο εκδότης ήταν ο παραγωγός ρούμι Ron Santa Teresa και η έκδοση μόλις 300 χιλ. δολάρια, όμως ήταν σημαντική για συμβολικούς κι άλλους λόγους και ήταν επόμενο ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου να προβεί σε δηλώσεις, προβλέποντας περισσότερες δολαριακές εκδόσεις.

O οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης έχει διατελέσει στέλεχος μεγάλων ξένων οίκων στο παρελθόν και γνωρίζει πολύ καλά τα οικονομικά θέματα. Λόγω του παρελθόντος και της εμπειρίας του, θα έπρεπε επίσης να αποφεύγει σχόλια που άπτονται εισηγμένων κινητών αξιών, όταν απευθύνεται στο ευρύ κοινό και όχι σε στενό κύκλο επαγγελματιών.

Η στήλη οφείλει να ομολογήσει πως έγινε κοινωνός με κάποια καθυστέρηση της απάντησης του κ. Πατέλη σε ερώτηση που του υπεβλήθη κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε τηλεοπτικό κανάλι (Σκάι).

Από το 2015, οι εισηγμένες εταιρείες, πλην των τραπεζών, δεν υποχρεούνται να δημοσιεύουν τα αποτελέσματα του α' και γ' τριμήνου.

Θα έπρεπε λοιπόν οι επενδυτές να περιμένουν μέχρι τον Απρίλιο του 2021, για να μάθουν ποιες ήταν οι επιπτώσεις της πανδημίας στα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Ως εκ τούτου, η πρωτοβουλία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) με την οποία τους ζητά να ανακοινώσουν σημαντικές πληροφορίες για τις επιπτώσεις της Covid-19 στη θέση τους είναι πολύ σωστή, γιατί συνεισφέρει στη διαφάνεια και την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

Η μεγάλη συμμετοχή επιχειρήσεων στον 4ο γύρο της αποκαλούμενης επιστρεπτέας προκαταβολής ανέβασε τον λογαριασμό στα 2 δισ. ευρώ από 1 δισ. που εκτιμάτο αρχικά. Σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι τα μισά λεφτά δεν επιστρέφονται, αν η επιχείρηση διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων έως την 31η Μαρτίου του 2021 όπως ανέφερε κρατικός αξιωματούχος.

Επιχειρήσεις που δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στους προηγούμενους γύρους, γιατί επρόκειτο περί δανείου, άλλαξαν άποψη στον 4ο γύρο, πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι αυτός αφορά επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

v