Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Οι ψηφιακές υπογραφές έχουν στόχο τη διευκόλυνση των συναλλαγών με το Δημόσιο αλλά και μεταξύ ιδιωτών. Πρόσφατα, γνωστοποιήθηκε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα προχωρήσει στη διανομή εκατοντάδων χιλιάδων ψηφιακών υπογραφών στο προσωπικό φορέων του Δημοσίου και μέσω της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) σε διαχειριστές επιχειρήσεων με πρόβλεψη για δικηγόρους, συμβολαιογράφους και λογιστές.

Ολα αυτά είναι καλά και άγια. Ομως, έχουν κάποιο κόστος για το δημόσιο ταμείο, από τη στιγμή που είναι δωρεάν ενώ αποτελούν έσοδα για τις εμπλεκόμενες ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν τις ψηφιακές υπογραφές. Είναι λοιπόν εύλογο να πληροφορηθούμε ποιο είναι το κόστος.

Τον εκνευρισμό αρκετών επιχειρηματιών έχει προκαλέσει ο τρόπος έκδοσης βεβαιώσεων για τις μετακινήσεις των εργαζομένων τους μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

«Είναι σαν να σπας πέτρα κάθε εβδομάδα. Σου σπάει τα νεύρα», ανέφερε στέλεχος μικρομεσαίας επιχείρησης, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να περιμένουν τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά κάθε εβδομάδα, για να δουν τι θα κάνουν.

Ο ίδιος τόνισε ότι κάθε εβδομάδα χάνονται εργατοώρες και καταναλώνεται χαρτί για να βγαίνουν καινούργιες βεβαιώσεις χωρίς λόγο. «Φαντάσου να έχεις 100 ή 200 εργαζομένους και να πρέπει να το κάνεις κάθε Δευτέρα αφού ακούσεις τις ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε άλλος επιχειρηματίας που αναρωτιόταν γιατί δεν υπάρχει καλύτερος σχεδιασμός και προγραμματισμός.

Ο θάνατος του Γάλλου δισεκατομμυριούχου και πολιτικού Ολιβιέ Ντασό -οι ρίζες της οικογένειας του οποίου πάνε πίσω στη Θεσσαλονίκη- ήταν επόμενο να γίνει αντικείμενο συζήτησης και προβολής.

Ο ίδιος είναι ένας απο τους κληρονόμους του ομίλου Dassault Aviation, που κατασκευάζει τα αεροσκάφη Ραφάλ, τα οποία παρήγγειλε τον προηγούμενο χρόνο η χώρα μας.

Ομως, υπάρχει κάτι ακόμη. Ο όμιλος Ντασό κατέχει το 30% περίπου του ομίλου Thales, που ειδικεύεται στην κατασκευή ηλεκτρονικών συστημάτων για την αεροναυπηγική και συστήματα ασφάλειας.

Η αναφορά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην ανάγκη για αύξηση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ μετά την κατακόρυφη άνοδο των αποδόσεών τους συζητήθηκε τόσο εντός όσο κι εκτός Ελλάδος.

Η τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στη συνέντευξη που έδωσε στο Reuters ήταν εύλογη. Η ΕΚΤ έχει μειώσει τις μηνιαίες αγορές ελληνικών ομολόγων στο μισό περίπου, δηλ. στο 1,1-1,2 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ περίπου την προηγούμενη χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, υποθετικά, η ΕΚΤ θα χρειαζόταν περίπου 6 μήνες για να αγοράσει τη φετινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου, ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

'Ενα σοβαρό δίλημμα αντιμετωπίζουν οι ελεγκτές που μπήκαν με ΦΕΚ σε αρκετές ΔΟΥ και έχουν πάει σε άλλες υπηρεσίες, π.χ. εισόδημα, κεφάλαιο, αλλά συνεχίζουν να παίρνουν το επίδομα θέσης.

Κι αυτό γιατί θα πρέπει να πάνε στα μεγάλα ελεγκτικά κέντρα που θα γίνουν ανά περιφέρεια.

Αν δεν πάνε, κινδυνεύουν είτε να χάσουν το επίδομα είτε να παίρνουν μέρος του, πράγμα που είναι ίσως τελικά το πιο πιθανό.

Επομένως, αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα.

Σ' αυτό θα πρέπει να προστεθούν επίσης οι αλλαγές που έχουν γίνει στους τρόπους ελέγχων απο το 2014 και μετά, ισχυρίζονται αυτοί που γνωρίζουν.

v