Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν αναπάντεχη. Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε η απόφαση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης να βάλει τη χώρα στον προθάλαμο μιας νέας αναβάθμισης εντός του επόμενου 18μήνου, αφήνοντας τις προοπτικές θετικές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο S&P εκπλήσσει.

Το ίδιο είχε συμβεί τον Ιούλιο του 2017. 'Ηταν η περίοδος που η χώρα ετοιμαζόταν να εκδώσει το πρώτο ομόλογό της από το 2014.

Οι τότε αρχές πόνταραν πολύ σε μια αναβάθμιση του S&P, ώστε να βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές και να πάει καλύτερα το ομόλογο. Είχαν λόγο να το πιστεύουν, γιατί οι υπεύθυνοι του ξένου οίκου τούς είχαν προϊδεάσει.

Η ελληνική όπως και οι περισσότερες οικονομίες του πλανήτη βυθίστηκαν στην ύφεση το 2020 και ελπίζουν σε ισχυρή ανάκαμψη τη φετινή χρονιά. Η ύφεση θα ήταν βαθύτερη και η αναμενόμενη ανάκαμψη πιο αδύναμη, αν δεν υπήρχε στήριξη από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες.

Πώς όμως διαφοροποιούνται οι χώρες μεταξύ τους, με κριτήριο τα ποσά που διέθεσαν;

Απάντηση στο ανωτέρω ερώτημα δίνει μελέτη της Merill Lynch.

Οπως ίσως υποψιάζεσθε, τα σκήπτρα στην οικονομική στήριξη σε απόλυτα ποσά έχουν οι ΗΠΑ, με βάση τα δεδομένα της 31ης Μαρτίου που έχουν γίνει γνωστά. 'Ομως, τα σκήπτρα με κριτήριο το μέγεθος της οικονομίας κρατά η Ιαπωνία. Στον αντίποδα, η Κίνα δαπανά τα λιγότερα τόσο σε απόλυτα νούμερα όσο και σε σχέση με την οικονομία της.

Στην όμορφη χώρα που ζούμε, συμβαίνουν διάφορα αξιοπερίεργα πράγματα. Οι μυημένοι τα γνωρίζουν, αλλά οι υπόλοιποι τα αγνοούν.

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση μοίρασε 150 εκατ. ευρώ στους αγρότες μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το 2020, επικαλούμενη τις επιπτώσεις της πανδημίας. Όσοι έχουν δενδροκαλλιέργειες (εσπεριδοειδή, ελιές κ.λπ.) και έχουν δηλωμένα και καταγεγραμμένα τα δένδρα και τις εκτάσεις έλαβαν την επιδότηση που τους αναλογούσε.

Όμως, δεν συνέβη το ίδιο με κάποιους άλλους αγρότες, π.χ. στα κηπευτικά. Ο λόγος είναι γιατί, όπως αποκαλύφθηκε, υποδηλώνουν τις εκτάσεις που έχουν για να πληρώνουν λιγότερα ετησίως στον ΕΛΓΑ για ασφάλιση από νεροποντές, χαλαζοπτώσεις κ.λπ. Μερικές φορές δηλώνουν τις μισές από τις πραγματικές εκτάσεις τους, τονίζουν οι γνωρίζοντες. Έλαβαν λιγότερα λεφτά από την έκτακτη επιδότηση της κυβέρνησης, επειδή είχαν δηλώσει λιγότερα στρέμματα. 

Αυξημένες παραγγελίες απο αγρότες καταγράφουν εταιρείες που τους προμηθεύουν με λίπασμα κ.λπ. παρά τη σημαντική άνοδο των τιμών, σύμφωνα με άτομα του κλάδου.

«Πέφτει χρήμα. Δεν ξέρω πού το βρήκαν αλλά οι αγρότες πληρώνουν. Ο αγροτικός τομέας δείχνει να πηγαίνει καλά», ανέφερε επιχειρηματίας, προσθέτοντας με χαμόγελο πως δεν βγήκαν φέτος τα τρακτέρ στους δρόμους.

Εξετάζοντας τις πιθανές αιτίες που «ρέει το χρήμα», εκτός των καλών τιμών που έπιασαν διάφορα αγροτικά προϊόντα πέρυσι, σταθήκαμε σε δύο άλλους παράγοντες.

Οι σχέσεις του Πόουλ Τόμσεν, πρώην στελέχους του ΔΝΤ, και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας την εποχή των μνημονίων, έχουν περάσει από σαράντα κύματα. Οι αρχικές διαφωνίες τους για το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής αμβλύνθηκαν στη συνέχεια και κατέληξαν σε συμφωνία επί των βασικών σημείων στο τέλος. Αν το τελευταίο βοήθησε τον κ. Τόμσεν να προαχθεί σε διευθυντή του Γραφείου Ευρώπης του ΔΝΤ, όπως κάποιοι εικάζουν, είναι δύσκολο να απαντηθεί. Λογικά, θα πρέπει να βοήθησε, από τη στιγμή που επικεφαλής του ΔΝΤ εκείνη την περίοδο ήταν η κα Λαγκάρντ.      

v