Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η Κομισιόν δεν πρόκειται να συμπεριλάβει την ελληνική πρόταση των υπουργών Οικονομίας και Ενέργειας για την κοινή αντιμετώπιση των ακραίων καταστάσεων που δημιουργούν οι μεταβολές τιμών του φυσικού αερίου, καθώς η Γερμανία έφερε αντιρρήσεις όπως μαθαίνουμε.

Η ελληνική πρόταση συνίστατο στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού αντισταθμιστικού μηχανισμού με πόρους από τον ETS, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εμπορίας Εκπομπών CO2.

Η Γερμανία θεώρησε -μάλλον ορθά- ότι ορισμένες χώρες όπως η Πολωνία και άλλες θα το εκμεταλλευθούν για να βάλουν περισσότερα ρυπογόνα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος σε λειτουργία και δεν θα είναι ανάμεσα στις προτάσεις μέτρων που θα προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έφερε πολλά δεινά. Η κατακόρυφη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, των επενδύσεων και των εξαγωγών ήταν ένα από αυτά.

Όμως, ουδέν κακόν, αμιγές καλού. Η κρίση έφερε επίσης μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και κατά συνέπεια, μείωση της παραγωγής τσιμέντου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση ετήσια παραγωγή τσιμέντου την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα ήταν κάπου 10 εκατ. τόνοι, ενώ τα χρόνια της κρίσης έπεσε στα 2,5 εκατ. τόνους. Οι εκτιμήσεις θέλουν η φετινή κατανάλωση να ανεβαίνει στα 2,6-2,8 εκατ. τόνους από 2,3-2,5 εκατ. περίπου πέρυσι.

Η πανδημία είχε αρνητική επίπτωση στον κλάδο των αερομεταφορών και στις αεροπορικές εταιρείες ειδικότερα. Μερικές από τις τελευταίες χρεοκόπησαν και άλλες έλαβαν κρατική βοήθεια υπό τη μορφή δανείων και επιχορηγήσεων. Στη Γερμανία και άλλες χώρες, η κρατική βοήθεια συνοδεύθηκε από παραχωρήσεις των εταιρειών, π.χ. συμμετοχή του κράτους στο Δ.Σ. των εταιρειών, στο μετοχικό κεφάλαιο κ.λπ. Στην Ελλάδα δεν συνέβη τίποτα τέτοιο πέρα από τα warrants που έλαβε το Δημόσιο για τα μισά από τα λεφτά που δόθηκαν.

Αν κάποιος ήθελε να μιλήσει για ελληνικές πατέντες στον κλάδο των χρηματοοικονομικών, θα έπρεπε σίγουρα να συμπεριλάβει τον θεσμό της αντιπαροχής και των μεταχρονολογημένων επιταγών

Με την αντιπαροχή που συνιστά έμμεσο δανεισμό χτίστηκε μεταπολεμικά μεγάλο μέρος της Αθήνας κι άλλων ελληνικών πόλεων. Την περίοδο της κρίσης στην ελληνική οικονομία και την κτηματαγορά, η αξία των οικοπέδων είχε πέσει κατακόρυφα και η αντιπαροχή εξαφανισθεί. Όμως, τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει καθώς η κτηματαγορά συνεχίζει να ανακάμπτει, καταγράφοντας διψήφιες σωρευτικές αυξήσεις από το 2018 μέχρι σήμερα παρά την πανδημία ενδιάμεσα.   

Εντύπωση έχουν προκαλέσει οι δουλειές που παίρνει η Goldman Sachs (GS) στην Ελλάδα, από τότε που ανέλαβε η ΝΔ. Ένας ξένος επενδυτικός οίκος για τον οποίο έχουν ακουστεί ή γραφτεί τα μύρια όσα στη Βουλή κι αλλού για τα ντιλ που είχε κάνει στην Ελλάδα στο παρελθόν, εμφανίζεται «να έχει πάρει αγκαζέ τη ΔΕΗ (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" href="http://www.euro2day.gr/QuotesDetail.aspx?q=85">ΔΕΗ» -για να χρησιμοποιήσουμε τη φράση ενός τραπεζίτη- και να συμμετέχει σ’ άλλες δουλειές σε τράπεζες, εκδόσεις χρέους κ.λπ.

v