Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Αν η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου ανέβει πάνω από το 4%, το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις από τις αγορές θα γίνει απαγορευτικό και ακόμη κι αν θέλουν να δανεισθούν, ίσως δεν μπορούν, τόνισε ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Grandt Thornton και υψηλόβαθμο στέλεχος της τραπεζικής αγοράς επί δεκαετίες.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο κ. Καραμούζης επεσήμανε ότι οι αποδόσεις μεγάλων ελληνικών ομολογιακών εκδόσεων των δύο τελευταίων χρόνων, όπως της ΔΕΗ, έχουν ανέβει και κινούνται πάνω από το 4,5%. To ίδιο, προφανώς, ισχύει για τα τραπεζικά ομόλογα και κυρίως εκείνα που δεν έχουν εξασφαλίσεις.

Η αναθεώρηση προς τα κάτω της επίσημης πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία δεν πέρασε απαρατήρητη, όπως ήταν φυσιολογικό, από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). 

Θυμίζουμε ότι το ΥΠΟΙΚ χαμήλωσε τον πήχη για την ανάπτυξη στο 3,1% για φέτος από 4,5% στον προϋπολογισμό, ενώ ο πληθωρισμός στο 5,6% από 0,8% στον προϋπολογισμό. 

Ο SSM ζήτησε από τις τράπεζες να ενσωματώσουν τις νέες, χαμηλότερες προβλέψεις στις εκτιμήσεις για τα δικά τους μεγέθη.

Όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, οι τράπεζες δείχνουν να θέλουν να παίξουν κατενάτσιο και να μην αλλάξουν τις εκτιμήσεις των business plan τους για κέρδη κ.λπ.

Ως γνωστόν, η Ουκρανία και η Ρωσία είναι μεγάλοι παραγωγοί σιτηρών, από τις εξαγωγές των οποίων εξαρτώνται πολλές χώρες στην Αφρική και αλλού.

Μέχρι και η Ελλάδα εισάγει πάνω από 200 χιλ. τόνους μαλακού σιταριού, από το οποίο γίνεται το ψωμί από τη Μαύρη Θάλασσα σε σύνολο κάπου 900 χιλ. ετησίως. Το σκληρό σιτάρι πάει για μακαρόνια κ.λπ.

Όμως, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει τα δεδομένα, με τα προβλήματα στον θερισμό και τη μεταφορά των σιτηρών στον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης, αρκετές άλλες εξαγωγικές χώρες, π.χ. Ουγγαρία, Ρουμανία, δίνουν προτεραιότητα στην επάρκεια της εσωτερικής αγοράς τους.

Για να μπορέσει η Ελλάδα να απολαύσει τα οφέλη της αναβάθμισης του αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα, θα πρέπει ένας από τους 4 κύριους οίκους αξιολόγησης, δηλ. S&P, Moody’s, Fitch και DBRS, που αναγνωρίζει η ΕΚΤ να την ανεβάσουν ένα ή δύο ή περισσότερα σκαλιά παραπάνω.

Με τα σημερινά δεδομένα και σύμφωνα με τα λεγόμενα των στελεχών τους, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να πάει καλά το 2022, το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί δραστικά, το στοκ των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων να μειωθεί περαιτέρω και το ερώτημα των εκλογών να απαντηθεί.

Στη τελευταία έκθεση για την ελληνική οικονομία με αφορμή την αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης S&P, οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας προβλέπουν την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2023.

Εκτιμούν επίσης ότι ο οίκος Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα τον Ιούλιο.

Η πρόβλεψη της γαλλικής τράπεζας για την αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, ξεκινώντας από το "ΒΒΒ-" δημιουργεί εύλογες απορίες. Κι αυτό γιατί οι οίκοι αξιολόγησης λαμβάνουν υπόψη το πολιτικό ρίσκο στη χώρα μας και σε κατ'ιδίαν συζητήσεις έχουν προϊδεάσει να μην περιμένουμε κάτι πριν ξεδιαλύνει το τοπίο.

v