Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η μεγάλη άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και των spreads έναντι της Γερμανίας είναι επόμενο να προβληματίζει. Ιδιαίτερα, όταν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις στην αγορά θέλουν τα επιτόκια του ευρώ να αυξάνονται περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα.

Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει «σηκώσει» φέτος κάπου 5,5 δισ. ευρώ από πωλήσεις ομολόγων ενώ τα έντοκα γραμμάτια ανέρχονται σε 12 δισ. ευρώ.

Ο ΟΔΔΗΧ είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να δανεισθεί 12 δισ. ευρώ το 2022  και να μειώσει το στοκ των εντόκων στα 11 δισ. ευρώ από 12 δισ. ευρώ.

Η επίσημη κυβερνητική θέση θέλει τα έσοδα από τον τουρισμό να διαμορφώνονται στο 80% των εσόδων του 2019, δηλαδή της χρονιάς-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, όπως άλλωστε προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2022. Η αναθεωρημένη κυβερνητική εκτίμηση για χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης 3,1% έναντι 4,5% προηγουμένως ενσωματώνει την ίδια πρόβλεψη για τον τουρισμό.

Σημειώνεται ότι το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου, τα έσοδα διαμορφώθηκαν κοντά στο 70% του επιπέδου του 2019 και του Μαΐου στο 90%. Επιπλέον, τα στοιχεία από τις κρατήσεις αεροπορικών θέσεων είναι αρκετά ενθαρρυντικά μέχρι στιγμής.

Η κυβέρνηση έχει λάβει διαβεβαίωση σε επίπεδο ΕΕ ότι το σχέδιο που προωθεί για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή ανά καύσιμο με στόχο την τιθάσευση της αύξησης στο ρεύμα θα εγκριθεί από τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές, ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος στη στήλη με αφορμή την πρόσφατη ανάρτησή μας.

Επομένως, δεν θα χρειασθεί να υπάρξει παράταση της επιδότησης των λογαριασμών του ρεύματος που λήγει τον Ιούνιο, σημείωσε.

Παρ' όλα αυτά, άλλοι στην αγορά επιμένουν ότι η σχεδιαζόμενη παρέμβαση παραβιάζει την λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ και δεν θα γίνει δεκτή ως έχει από την DG Comp.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, η επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος λήγει τον Ιούνιο, γιατί από τον επόμενο μήνα μπαίνει σε εφαρμογή το πλαφόν στη χονδρική αγορά ανά καύσιμο.

Όμως, τα πράγματα μπορεί να μην εξελιχθούν μ' αυτό τον τρόπο. Πέρα από τις αντιδράσεις που συναντά η εφαρμογή του πλαφόν στη χονδρική αγορά ενέργειας, υπάρχει το θέμα της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν νομοθετήσει τις παρεμβάσεις που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ, αλλά ακόμη δεν έχουν λάβει έγκριση.

Οι αεροπορικές εταιρείες και οι τουριστικοί προορισμοί σε διάφορα μέρη του κόσμου περιμένουν πολύ κόσμο αυτό το καλοκαίρι, καθώς η άρση των περιορισμών και η επιθυμία να πάνε διακοπές υπερνικά τις ανησυχίες να νοσήσουν με κορωνοϊό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση προβλέπει ότι τα έσοδα θα ανέλθουν στο 80% του ρεκόρ όλων των εποχών που είχε σημειωθεί το 2019. Ομως, μερικοί κυβερνητικοί παράγοντες και άλλοι στην αγορά δεν αποκλείουν να ξεπερασθεί το νούμερο μέχρι τα τέλη του 2022, αν δεν συμβεί κάτι απροσδόκητο. Και αυτό παρά την απουσία των Ρώσων και των Ουκρανών τουριστών.

v