Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Μερικές φορές, κάποιες λεπτομέρειες που δεν είναι γνωστές στον πολύ κόσμο θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

Ιδιαίτερα, αν αφορούν τα προσωπικά συμφέροντα των εθνοπατέρων. Αυτό ισχύει στην Ελλάδα αλλά και στη γειτονική Ιταλία.

Μια τέτοια λεπτομέρεια είναι ο χρόνος που χρειάζεται ένας βουλευτής για να κατοχυρώσει τη βουλευτική σύνταξή του.

Στην Ιταλία, όπως μας ανέφεραν, αυτό μπορεί να γίνει αν ο νέος βουλευτής έχει εκτίσει ένα μεγάλο μέρος (3/4;) μιας κοινοβουλευτικής θητείας. Στο παρελθόν προσπάθησαν να το αλλάξουν, επιμηκύνοντας τον χρόνο που απαιτείται για την κατοχύρωση της σύνταξης, αλλά απέτυχαν.

Δεν ασχολούμαστε με τα πολιτικά, αλλά σήμερα θα κάνουμε μια εξαίρεση με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας.

Πολλά εγράφησαν στον Τύπο για τους λόγους που ο πρωθυπουργός έλαβε μια τέτοια απόφαση, παρότι υπουργοί, βουλευτές κ.λπ. είχαν ξεκινήσει μια άτυπη προεκλογική εκστρατεία, πηγαίνοντας στις εκλογικές περιφέρειές τους.

Μεταφέρουμε λοιπόν την εικόνα που έχει ξένος δημοσιογράφος εγκρίτου ξένου μέσου. Σύμφωνα με το ίδιο άτομο, ένας από τους λόγους που βάρυναν στην απόφαση του πρωθυπουργού είναι το μήνυμα που είχε λάβει από Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους. 

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ την Παρασκευή, ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου ανέφερε ότι η αύξηση των συντάξεων από το 2023 θα είναι συνάρτηση του πληθωρισμού και του πραγματικού ρυθμού ανάπτυξης τη φετινή χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό της αύξησης θα ενσωματώνει το μισό του πληθωρισμού και το μισό του ρυθμού ανάπτυξης.

Φυσικά, κανείς δεν ξέρει πού θα καθίσει τελικά η μπίλια με τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη το 2022. Oμως, κάποιες εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν με βάση την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ που ενσωματώνει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Το ονομαστικό ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί από 8% έως 14% φέτος. Σ' αυτή την περίπτωση, η αύξηση θα κυμανθεί από 4% έως 7%.

Ενα από τα σημεία τριβής όταν ξεκίνησε να συζητιέται το σχέδιο τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων με κρατικές εγγυήσεις, γνωστό ως Ηρακλής, ήταν το κόστος για τις τράπεζες.

Ο παράγων χρόνος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επίλυση του θέματος, καθώς το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και τα spreads μειώθηκαν δραστικά στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος.

Ομως, η αύξηση των αποδόσεων και των spreads των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες επανέφερε το θέμα γιατί θα επηρεάσει τις όποιες νέες τιτλοποιήσεις δανείων με κρατικές εγγυήσεις,  ενώ αλώβητες δεν μένουν ούτε οι υφιστάμενες τιτλοποιήσεις του Ηρακλή με τις εγγυήσεις των 18 δισ. ευρώ περίπου.

Η έξαρση του πληθωρισμού ανησυχεί τους πολιτικούς και υπονομεύει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Όμως, υπάρχουν κάποια νούμερα που δημιουργούν αισιοδοξία. Οι τιμές των βασικών μετάλλων που οδήγησαν την κούρσα κατά την περίοδο της οικονομικής ανάκαμψης μετά την οξεία φάση της πανδημίας υποχωρούν.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του χαλκού υποχωρεί κάπου 25% ενώ οι τιμές του αλουμινίου και του χάλυβα κατά 37% και 42% αντίστοιχα, από τα υψηλά των τελευταίων 52 εβδομάδων. Η τιμή του νικελίου και του ψευδαργύρου κατά 54% και 25% αντίστοιχα.

v