Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

H είδηση ότι η Γαλλία επιβάλλει περιορισμούς και διακοπές στην κατανάλωση ρεύματος έγινε αντικείμενο εκτενούς σχολιασμού στη χώρα μας μετά το σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle και ήταν φυσιολογικό.

Στον Τύπο είχε γραφτεί αρκετές φορές ότι η Γερμανία ετοιμάζει «δελτίο» στο ρεύμα, σε περίπτωση ανάγκης τον φετινό χειμώνα, αλλά η Γαλλία θεωρείτο ασφαλής καθώς το 70% περίπου της ηλεκτρικής της ενέργειας προέρχεται από τα πυρηνικά της εργοστάσια. Οταν όμως 25 από τους 54 πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας δεν λειτουργούν λόγω συντήρησης, είναι επόμενο να υπάρχει θέμα. Κι αυτή ακριβώς είναι η αιτία του προβλήματος.

Ως γνωστόν, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαθέτουν αρκετή ρευστότητα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω ceteris paribus. Αυτό θα συμβεί όταν λήξουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 5-6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου του 2023.

Πρόκειται για τα ομόλογα που είχαν λάβει από το Δημόσιο τα προηγούμενα χρόνια ως αντάλλαγμα για PSI ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους. Το πρώτο swap (ανταλλαγή) ομολόγων έγινε το 2017 και ακολούθησαν κι άλλα. Το συνολικό ποσό των ανταλλαγών ομολόγων έχει φθάσει τα 28 δισ. ευρώ. 

Επειδή πολλά πράγματα κινούνται στον ρυθμό του Μουντιάλ είπαμε σήμερα να ξεφύγουμε από τα οικονομικά και να αναφερθούμε σ' ένα θέμα που λίγοι εδώ γνωρίζουν. Φυσικά, οι αναγνώστες που παίζουν στοίχημα μπορεί να το βρουν χρήσιμο.

Ενα από τα χαρακτηριστικά της χώρας της Λατινικής Αμερικής είναι η διαφορά υψομέτρου. Η πρωτεύουσα, το Κίτο, βρίσκεται σε υψόμετρο 3.000 μέτρων και εκεί βρίσκεται το εθνικό στάδιο στο οποίο παίζει η εθνική του Ισημερινού. Σε αυτό το υψόμετρο υπάρχει λιγότερο οξυγόνο απ' όσο στο επίπεδο της θάλασσας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταπονείται ο οργανισμός των ανθρώπων, αν και οι κάτοικοι προσαρμόζονται με τον καιρό.

Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η επέλαση των ιδιωτών επενδυτών. Η χρήση εφαρμογών που επιτρέπουν τις απευθείας αγοραπωλησίες σε μετοχές και άλλους τίτλους, όπως η Robinhood, χωρίς μεσάζοντες, βοήθησε όπως οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες των μεγάλων επενδυτικών και χρηματιστηριακών οίκων νωρίτερα.

Στοιχεία της BNY Mellon έδειξαν ότι οι λογαριασμοί των μικροϊδιωτών αντιπροσώπευαν το 25% των αγοραπωλησιών σε μετοχές το 2021 έναντι 20% το 2020 και 10%-15% την προηγούμενη δεκαετία.

Η αυξανόμενη επιρροή των επενδυτών λιανικής στις αγορές επιβεβαιώνεται επίσης από στοιχεία που θέλουν τους ιδιώτες επενδυτές να κατέχουν το 52% των κινητών αξιών υπό διαχείριση στα τέλη του 2021. Το νούμερο αναμένεται να αυξηθεί στο 61% μέχρι το 2030.

Ενας τρόπος για να μάθουμε τι μέλλει γενέσθαι με τα επίσημα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών το επόμενο 12μηνο είναι τα interest rate swaps ή IRS, δηλ. οι συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίων.

Εκεί λοιπόν τι βλέπουμε;

Η ΕΚΤ προβλέπεται να αυξήσει τα επίσημα επιτόκια του ευρώ κατά 1,46 ποσοστιαίες μονάδες, λίγο λιγότερες από τις 1,5 μονάδες της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η κεντρική τράπεζα που εκτιμάται ότι θα τινάξει την μπάνκα στον αέρα είναι της Τουρκίας, αφού η αγορά προβλέπει αύξηση 20 μονάδων. Είναι κάτι που δυσκολεύεται να πιστέψει κάποιος με δεδομένες τις παρεμβάσεις του Ταγίπ Ερντογάν και τη θεωρία του ότι τα υψηλά επιτόκια τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.

v