Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ήταν Τρίτη μεσημέρι, 23 Μαΐου. Οι κάλπες στην Ελλάδα είχαν κλείσει στις 7 μ.μ. της 21ης Μαΐου και για τους Έλληνες του εξωτερικού στις 20 Μαΐου.

Κι όμως, το ελληνικό κράτος δεν είχε τελειώσει την καταμέτρηση των 18 χιλ. ομογενών που ψήφισαν καθώς ήταν ενσωματωμένο μόλις το 66% των ψήφων.

Το ίδιο κράτος είχε στείλει 150 δικαστικούς αντιπροσώπους σε διάφορες χώρες, με έξτρα αμοιβή 3-4 χιλ. ευρώ όπως μαθαίνουμε. Αντί να φέρνουν τους σάκους στην Ελλάδα, θα μπορούσε η καταμέτρηση να γίνει κατά τόπους.

Η ελληνική Διασπορά είναι μεγαλύτερη από την εβραϊκή. Οι πιο έμπειροι ερευνητές την τοποθετούν μεταξύ 4,5 και 6 εκατ. ατόμων σε όλο τον πλανήτη.

Κι όμως, τα κανάλια θριαμβολογούσαν χθες επειδή λίγο πάνω από το 80% από τις 23.000 περίπου που εγγράφηκαν στο εξωτερικό για να ψηφίσουν στη χώρα διαμονής τους προσήλθαν στις κάλπες.

Ανάμεσά τους τα μέλη των διπλωματικών αποστολών και οι οικογένειές τους. Κάπου 3.300 άτομα στη Γερμανία όπου υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ή λίγες εκατοντάδες στην Αυστραλία όπου βρίσκεται η δεύτερη πόλη με τον μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό, με κάπου 300 χιλιάδες άτομα. Η Μελβούρνη.

Ο τελευταίος σούπερ κύκλος των εμπορευμάτων (super cycle), κατά τη διάρκεια του οποίου οι τιμές υπερβαίνουν τον μεσοπρόθεσμο μέσο όρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, συχνά δεκαετίες, ξεκίνησε το 1996 και τελείωσε το 2016. Για 16 χρόνια, οι τιμές κινούνταν ανοδικά και 4 χρόνια, καθοδικά.

Οι τιμές των εμπορευμάτων έκαναν ράλι από το 1996 μέχρι το 2011, που έφθασαν στο απόγειό τους, λαμβάνοντας ώθηση από την ισχυρή ζήτηση για πρώτες ύλες λόγω της ταχείας εκβιομηχανοποίησης της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας.

Η χώρα έχει να επιδείξει αρκετές θετικές ειδήσεις στα οικονομικά το τελευταίο διάστημα, όμως δεν απουσιάζουν και κάποιες  δυσάρεστες. Μία από τις δυσάρεστες ήταν η αναπάντεχη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες πιστωτές του. Τα φέσια σκαρφάλωσαν σε 2,3 δισ. ευρώ, πλησιάζοντας τα επίπεδα στο τέλος του 2017.

Από το ανωτέρω ποσό ξεχωρίζουν τα χρέη των νοσοκομείων καθώς έφτασαν το 1,2 δισ. ευρώ. Ένα μέρος είναι τα ποσά για clawback και rebate που δεν έχουν συμψηφισθεί με άλλες οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο.

Η ελληνική γλώσσα είναι η μοναδική ζώσα γλώσσα της Δύσης που πάει πίσω 3.000-4.000 χρόνια. Η προφορά μπορεί να έχει αλλάξει στον χρόνο αλλά το αλφάβητο και η γραμματική δεν έχουν αλλάξει.

Κι όμως, αυτή τη γλώσσα, που είναι τροφός των άλλων γλωσσών ακόμη και σήμερα, π.χ. 20% των αγγλικών λέξεων έχουν ελληνική ρίζα, κάνουμε ό,τι μπορούμε να την υποβαθμίσουμε. Δεν αναφερόμαστε στο γεγονός ότι τα αρχαία ελληνικά διδάσκονται π.χ. στη Γαλλία και στο Βέλγιο αλλά όχι στην Ελλάδα, αλλά στη χρήση λέξεων όπως youth pass, market pass κ.λπ.

v