Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Για πάνω από 4 δεκαετίες, η τάση στις τιμές των κρατικών ομολόγων ήταν ανοδική, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν. Η επανεμφάνιση του πληθωρισμού και οι αυξήσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως η ΕΚΤ, η Fed κ.λπ. άλλαξαν το τοπίο.

Επενδυτικές στρατηγικές που πόνταραν σε υποχώρηση των τιμών τους έγιναν πιο δημοφιλείς, παρότι πολλοί συνεχίζουν να αναζητούν την ασφάλεια στα κρατικά ομόλογα.

Ένας τρόπος επένδυσης ή πονταρίσματος, αν προτιμάτε, είναι μέσω των ETF, δηλ. Αμοιβαίων Κεφαλαίων που τελούν υπό διαπραγμάτευση στα Χρηματιστήρια. Τα ETF επιτρέπουν σε κάποιον να στοιχηματίσει τόσο στην ανοδική όσο και στην καθοδική τάση των κρατικών ομολόγων. 

Οι Ελληνες καταθέτες μπορεί να αισθάνονται ικανοποιημένοι με το μέσο προθεσμιακό επιτόκιο λίγο πάνω από το 1,8% αλλά κάποιοι άλλοι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού απολαμβάνουν πολύ πολύ υψηλότερα επιτόκια σε απλές καταθέσεις ταμιευτηρίου.

Ανάμεσά τους, οι κάτοχοι iPhones που άνοιξαν καταθετικό λογαριασμό στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι της Apple, καθώς τους πλήρωνε μέχρι πρόσφατα επιτόκιο 4,15%. Oι καταθέσεις διατηρούνται στην Goldman Sachs, η οποία είναι ο τραπεζικός εταίρος της τεχνολογικής εταιρείας και καλύπτονται από την εγγύηση του FDIC, του αμερικανικού οργανισμού ασφάλισης καταθέσεων, για ποσό ίσο με 250 χιλ. δολάρια για κάθε κατάθεση.

Ο νομπελίστας (1995) και καθηγητής Οικονομικών Robert Lucas έφυγε από τη ζωή πριν από λίγο καιρό. Όμως, το έργο του επηρέασε και θα συνεχίσει να επηρεάζει τα μακροοικονομικά τώρα και στο μέλλον.

Ο Lucas, τον οποίο αρκετοί θεωρούν τον πιο σημαντικό οικονομολόγο του τελευταίου τετάρτου του 20ού αιώνα, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του με την υπόθεση των ορθολογικών προσδοκιών τη δεκαετία του 1970.

Ο ίδιος αναφέρει στη βιογραφία του όταν πήρε το Νόμπελ ότι πήγε να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου το 1955, γιατί το ΜΙΤ δεν του έδωσε  υποτροφία για να σπουδάσει μηχανική. Όμως, ούτε το Σικάγο είχε σχολή μηχανικών και εγκατέλειψε την ιδέα. Πήρε μερικά μαθήματα στα μαθηματικά αλλά δεν του άρεσαν, ενώ δεν είχε το κουράγιο να σπουδάσει φυσική όπως έκαναν αρκετοί στο Σικάγο εκείνα τα χρόνια.

Η επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας θεωρείται πλέον πολύ πιθανή έως δεδομένη στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής 28 Μαΐου, με αποτέλεσμα να υποτιμάται η τουρκική λίρα, ακουμπώντας το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στο 1 δολάριο προς 20 τουρκικές λίρες.

Η υποτίμηση της λίρας τροφοδοτεί τον πληθωρισμό που έχει μεν υποχωρήσει κάτω από το 50% έναντι 80% και πλέον πριν λίγους μήνες, αλλά παραμένει πολύ υψηλός.

Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που δείχνουν τα συναλλαγματικά αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας σε αρνητικό επίπεδο, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές του 1ου γύρου. Κάτι που προφανώς προκάλεσε την παρέμβαση στήριξης από χώρες του Κόλπου τις οποίες ευχαρίστησε ο Ερντογάν.

Όμως, τα δύσκολα φαίνεται πως είναι μπροστά, αν επανεκλεγεί.

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έπεσαν πολύ έξω στις προβλέψεις τους για τα ποσοστά που θα λάμβαναν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, δηλ. η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Αυτό δεν είναι προφανώς καλό για την αξιοπιστία τους αλλά ενίοτε συμβαίνει.

Αυτό που δεν συμβαίνει σε σοβαρές Δυτικές χώρες είναι αυτό που συνέβη εδώ και δεν κουνήθηκε φύλλο. Να βγαίνουν κάποιοι δημοσκόποι μετά από μια τέτοια αστοχία και να λένε ότι τα στοιχεία που συνέλεγαν, έδειχναν πολύ μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, αλλά δεν τα δημοσιοποιούσαν γιατί φοβόντουσαν τις αντιδράσεις ενός εκ των δύο κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ).

v