Εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα από αυτά που λαμβάνουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ το αντίστροφο συμβαίνει με 18 χώρες.
Από τα σχετικά νούμερα προκύπτει ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος καθαρός πληρωτής με 25,6 δισ. ευρώ και ακολουθούν η Γαλλία με 12,4 δισ. ευρώ και η Ολλανδία με 6,9 δισ. ευρώ. Θετική είναι επίσης η συνεισφορά της Ιταλίας με 3,3 δισ. ευρώ, της Σουηδίας με 2,8 δισ. ευρώ, της Δανίας με 1,8 δισ. και της Φινλανδίας με 1,1 δισ. ευρώ.
Τη λίστα των χωρών που τροφοδοτούν τον προϋπολογισμό συμπληρώνουν η Αυστρία με 1,5 δισ. ευρώ και η Ιρλανδία με 703 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη Statista. Τα νούμερα βασίζονται στον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2021.
Από την άλλη πλευρά, η χώρα που λαμβάνει τα περισσότερα λεφτά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό είναι η Πολωνία με 11,9 δισ. ευρώ και ακολουθεί η Ελλάδα με 4,3 δισ. ευρώ. Αμέσως μετά βρίσκονται η Ουγγαρία με 4,2 δισ. ευρώ, η Ρουμανία με 4,1 δισ. ευρώ, η Πορτογαλία με 3,1 δισ., το Βέλγιο με 3 δισ. ευρώ, η Τσεχία με 2,9 δισ. και το Λουξεμβούργο με 2 δισ. ευρώ.
Έπονται η Ισπανία με 1,9 δισ., η Κροατία με 1,7 δισ., η Βουλγαρία με 1,7 δισ. ευρώ, η Λιθουανία με 1,5 δισ. και η Σλοβακία με 1,4 δισ. ευρώ. Τη 18άδα συμπληρώνουν άλλες χώρες με μικρότερα ποσά.
Τα βασικά κριτήρια για τη συνεισφορά κάθε χώρας στον κοινοτικό προϋπολογισμό είναι το οικονομικό της μέγεθος και το μικτό εθνικό εισόδημα (GNI).