Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Αρκετές γνωστές εταιρείες τεχνολογίας έκαναν εισαγωγή στα Χρηματιστήριο με την υποστήριξη ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων τα τελευταία πέντε χρόνια. Ανάμεσά τους, οι Zoom, Coinbase, Spotify, Peloton και άλλες.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μερικές από αυτές είχαν την τιμητική τους καθώς τα κέρδη και οι τιμές των μετοχών τους εκτοξεύθηκαν.

Όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραστικά από τότε, ιδίως σε κάποιες περιπτώσεις εταιρειών.

Σύμφωνα με την Genuine Impact, οι μόνες από εκείνες τις εταιρείες που εμφανίζουν θετικό καθαρό περιθώριο κέρδους είναι οι Dropbox, Airbnb, Uber και οριακά η Zoom.

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που η Viva Wallet, αν θυμόμαστε καλά, είχε καταγγείλει επισήμως τις τράπεζες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για διακρίσεις εις βάρος πελατών της.

Μετά από έρευνα για εναρμονισμένες πρακτικές, η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατέληξε στην απόφαση να επιβάλει πρόστιμα στις τράπεζες όπως μαθαίνουμε. Ομως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μικρά ποσά που δεν επηρεάζουν την κερδοφορία τους.

Κάπου μεταξύ 1 και 5 εκατ. ευρώ είναι το πρόστιμο ανάλογα με την τράπεζα, πληροφορείται η στήλη. 

Η τιμή του χρυσού ανά ουγκιά βρίσκεται κοντά στα 1.950 δολάρια, με υψηλό έτους τα 2.048 δολάρια ενώ βρέθηκε πάνω από τα 2.000 δολάρια τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο. Από την άλλη πλευρά, το ασήμι τελεί υπό διαπραγμάτευση λίγο κάτω από τα 24 δολάρια, με υψηλό έτους τα 26 δολάρια.

Αρκετοί επενδυτές αποφασίζουν να τοποθετηθούν στο ασήμι με κριτήριο τον λόγο της τιμής του χρυσού προς το ασήμι. Οσο υψηλότερος είναι ο λόγος τόσο μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου έχει το ασήμι ενώ όσο χαμηλότερος ο λόγος τόσο καλύτερη θεωρείται η επένδυση στον χρυσό, σύμφωνα με τον επενδυτικό κανόνα που ακολουθούν αρκετοί διεθνώς.

Το αμερικανικό συντηρητικό think tank Heritage Foundation δίνει κάθε χρόνο στη δημοσιότητα τον «δείκτη οικονομικών ελευθεριών». Ο δείκτης αξιολογεί τον βαθμό ελευθερίας που απολαμβάνουν άτομα και επιχειρήσεις όταν παίρνουν επιχειρηματικές αποφάσεις σε διάφορες χώρες.

Ο δείκτης περιλαμβάνει τέσσερις μεγάλες κατηγορίες, δηλ. το κράτος δικαίου, το μέγεθος της κυβέρνησης, το κανονιστικό πλαίσιο και τις ανοικτές αγορές.   

Στον φετινό δείκτη, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 42η θέση ανάμεσα σε 44 ευρωπαϊκές χώρες, ξεπερνώντας μόνο τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Σε παγκόσμια κλίμακα, η χώρα μας κατατάσσεται στην 107η θέση   ανάμεσα σε 180 χώρες.

Ποιες κατηγορίες επενδύσεων πρόσφεραν τις υψηλότερες συνολικές αποδόσεις διεθνώς από την αρχή της χρονιάς μέχρι πρόσφατα (31 Μαΐου); Η απάντηση είναι οι μετοχές.

Οι αμερικανικές μετοχές πρόσφεραν απόδοση 9,8% και ακολούθησαν οι ευρωπαϊκές με 9%, σύμφωνα με τους αντίστοιχους δείκτες MSCI. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας (IG bonds) με 2,8% και τα ομόλογα υψηλού ρίσκου (High risk bonds) με 2,6%. Το ρευστό απέδωσε μόλις 1,2%.

Στο αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι κινεζικές μετοχές με 9% και τα εμπορεύματα (δείκτης CRB) με 6,7%.

v