Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έπεσαν πολύ έξω στις προβλέψεις τους για τα ποσοστά που θα λάμβαναν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, δηλ. η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Αυτό δεν είναι προφανώς καλό για την αξιοπιστία τους αλλά ενίοτε συμβαίνει.
Αυτό που δεν συμβαίνει σε σοβαρές Δυτικές χώρες είναι αυτό που συνέβη εδώ και δεν κουνήθηκε φύλλο. Να βγαίνουν κάποιοι δημοσκόποι μετά από μια τέτοια αστοχία και να λένε ότι τα στοιχεία που συνέλεγαν, έδειχναν πολύ μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, αλλά δεν τα δημοσιοποιούσαν γιατί φοβόντουσαν τις αντιδράσεις ενός εκ των δύο κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ).
Αν όμως δεν μπορούν να αντισταθούν σε τέτοιες πιέσεις και διαχειρίζονται τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων κατά το δοκούν, δεν θα έπρεπε να κάνουν αυτή τη δουλειά. Σε άλλη χώρα, μια τέτοια δημόσια παραδοχή θα είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, γιατί μέσω των δημοσιοποιημένων γκάλοπ συνέβαλαν στον σχηματισμό λανθασμένης εντύπωσης από τους πολίτες.
Ουσιαστικά, κάποιες εταιρείες παραδέχθηκαν ότι χειραγώγησαν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων για εξωγενείς λόγους. Σε άλλη Δυτική χώρα θα υπήρχαν συνέπειες, εδώ είναι Βαλκάνια.