One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Μια από τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές είναι ο διορισμός ενός ενιαίου ειδικού εκκαθαριστή (single special liquidator) στις τράπεζες που βρίσκονται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Ο διορισμός θα γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με το μνημόνιο, και θα πρέπει να αναμένεται οσονούπω.

Όπως λοιπόν πληροφορούμαστε, το φαβορί για τη θέση είναι η ελεγκτική εταιρεία PwC.

Προφανής στόχος είναι η ανάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων κεφαλαίων από τις υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζες.

Τα μπλόκα των αγροτών και η συζήτηση που γίνεται για το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό καθεστώς τους φέρνει στην επιφάνεια νέα θέματα, που συνήθως τα προσπερνάμε ως καλώς εννοούμενα.

Τώρα πλέον όλοι έχουμε μάθει ότι οι κοινοτικές επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ δεν φορολογούνται. Για την ακρίβεια, δεν είναι φορολογητέα ύλη. Για τις αποζημιώσεις λόγω καιρικών συνθηκών, π.χ. παγετός, χαλάζι, δεν γίνεται λόγος. Η αποζημίωση θεωρείται αυτονόητη.

Ετσι θα έπρεπε να είναι, αλλά για την παραγωγή που έχει πληγεί. Ομως, αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε, ισχυρίζονται οι γνωρίζοντες. "Μπορεί το 30%-50% των δένδρων να έχει επηρεαστεί από μια χαλαζόπτωση, όμως σπανίως το ποσοστό πέφτει κάτω από το 70%-80%," αναφέρει ένας από αυτούς.

Πολλά έχουμε ακούσει και διαβάσει για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και τα έξτρα μέτρα που μπορεί να ζητήσουν οι δανειστές για να πιαστούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Φυσικά, η κυβέρνηση αισιοδοξεί, με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει στη Βουλή πως το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στο 0,4% του ΑΕΠ το 2015 έναντι ελλείμματος 0,25% που ήταν ο αναθεωρημένος στόχος.

Επομένως, σου λέει, δεν θα χρειαστούν επιπρόσθετα για να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,50% του ΑΕΠ φέτος.

Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά τι έχουν να πουν οι δανειστές επ' αυτού; Θα το μάθουμε όταν το τεχνικό κλιμάκιο που αφίχθηκε και ασχολείται με τα δημοσιονομικά κάνει τους υπολογισμούς του.

Δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία άφιξης των επικεφαλής των θεσμών, δηλαδή της ΕΚΤ, της Κομισιόν, του ΔΝΤ και του ΕSM, αναφέρουν γνώστες του θέματος.

Χθες, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν την Τετάρτη ως πιθανή μέρα άφιξης των επικεφαλής.

Ομως, η άλλη πλευρά τονίζει πως αυτό δεν είναι πιθανό. Αντίθετα, θεωρεί πιο πιθανό ενδεχόμενο να αφιχθούν είτε αυτό το Σαββοτοκύριακο, είτε λίγες μέρες αργότερα.

Ισως αυτό να είχε στο νου του ο κ. Σόιμπλε, όταν πριν λίγο καιρό αναφερόταν στην 1η Φεβρουαρίου ως την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Οι συνέπειες της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης δεν έχουν πλήρως ξεδιπλωθεί καθώς όλα δείχνουν ότι οι ροές θα αυξηθούν από την Άνοιξη που θα ξαναφτιάξει ο καιρός.

Όμως, οι οικονομικές συνέπειες δεν είναι αρνητικές στο σύνολό τους, όπως θα νόμιζε κανείς.

Το ΔΝΤ εκτίμησε το κόστος για την Ελλάδα στο 0,7% του ΑΕΠ, ή 295 εκατ. ευρώ περίπου το 2015, χωρίς να δώσει πρόβλεψη για το 2016.

Στην κατηγορία των μεγάλων κερδισμένων είναι αναμφισβήτητα οι ακτοπλοϊκές, των οποίων τα πλοία μεταφέρουν καθημερινά χιλιάδες κόσμο από τα νησιά, κυρίως τη Λέσβο, στον Πειραιά.

v