One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Είναι γνωστό ότι οι θεσμοί αντιτίθενται στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, γιατί εκτιμούν ότι θα πλήξει την απασχόληση και θα ενθαρρύνει τη μαύρη εργασία.

Το ΔΝΤ είναι σαφώς πιο αντίθετο στην αύξηση των εισφορών σε σχέση με άλλους.

Όμως, μια αύξηση των εισφορών κατά 1% αντί του 1,5% που πρότεινε η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί τελείως.

Η ΕΕ εμφανίζεται πιο δεκτική ενώ το ΔΝΤ θα μπορούσε ίσως να βάλει νερό στο κρασί του, υπό προϋποθέσεις, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού που θα οδηγούσε στην επίτευξη μιας συμφωνίας στο ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό.

Τα κράτη έχουν χρησιμοποιήσει τις αποσβέσεις ως μέσο ενθάρρυνσης των ιδιωτικών επενδύσεων.

Ο χρόνος και οι συντελεστές απόσβεσης για πάγια, π.χ. κτιριακές εγκαταστάσεις, εδαφικές εκτάσεις, μηχανήματα, μέσα μεταφοράς κ.τ.λ., μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στα λογιστικά κέρδη των επιχειρήσεων.

Ως γνωστόν, πολλές επενδύσεις στη χώρα μας έχουν επιδοτηθεί ή επιδοτούνται εν μέρει από κοινοτικά κονδύλια.

Οι επιδοτήσεις μπορεί να έφθαναν το 30% με 40% μιας επένδυσης, π.χ. μια επένδυση 10 εκατ. ευρώ μπορεί να επιδοτείτο με 3 εκατ. ευρώ.

Το γνωστό περιοδικό The Banker γιορτάζει τα 90 χρόνια λειτουργίας του, φιλοξενώντας στην επετειακή, συλλεκτική του έκδοση ένα άρθρο του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, καθηγητή Γιάννη Μουρμούρα.

Στο άρθρο που φέρει τον τίτλο «Μια πιο θετική εικόνα για την Ελλάδα και τις τράπεζές της», ο υποδιοικητής αναφέρει ότι βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο.

Ο ίδιος θεωρεί ρεαλιστικό το σενάριο της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το 2ο εξάμηνο του 2016 υπό προϋποθέσεις.

Αυτές είναι η υλοποίηση της μητέρας όλων των μεταρρυθμίσεων, όπως χαρακτηρίζει τις ιδιωτικοποιήσεις, και τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και αγαθών.

Η δημόσια προκήρυξη για την επιλογή του νέου προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) κατέληξε στην πρόταση της αρμόδιας επιτροπής για την επιλογή του Θάνου Θανόπουλου, μέλους του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, για τη θέση.

Η 5μελής επιτροπή αποτελείτο από δύο Έλληνες, τους καθηγητές Παναγιώτη Λιαργκόβα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τον Πέτρο Δελλαπόρτα στο University College of London, και τρεις ξένους.

Ο κ. Θανόπουλος έχει Ph.D από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ ενώ έχει επίσης Diploma in Advanced Quantitative Economics και Master in Mathematical Economics and Econometrics από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Τουλούζης στη Γαλλία. Είναι απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν περίμεναν ότι οι θεσμοί θα θέσουν θέμα φορολογικού κι αυτό εξηγεί γιατί «έβγαζαν προς τα έξω» πως το φορολογικό δεν θα ήταν αντικείμενο της τωρινής διαπραγμάτευσης και θα πήγαινε για πιο πίσω, πριν ξεκινήσει η χθεσινή συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με το κουαρτέτο.

Πού οφείλετο η σχετική βεβαιότητα στο οικονομικό επιτελείο δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί. Ισως ο αρμόδιος υπουργός ή κάποιος άλλος είχε λάβει διαβεβαιώσεις από κάποιον υψηλά ιστάμενο στην Ευρωζώνη γι' αυτό.

v