One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

H καγκελάριος Μέρκελ επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία, για τρίτη φορά μέσα στο 2016 αν θυμόμαστε σωστά, για να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με το προσφυγικό.

Το θέμα καίει τη Γερμανίδα καγκελάριο, γιατί θα μπορούσε να της κοστίσει τις εκλογές του 2017.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κ. Μέρκελ ποντάρει πολλά στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και μέχρι στιγμής έχει δικαιωθεί αφού οι Τούρκοι, σε μια επίδειξη δύναμης, έχουν περιορίσει δραστικά τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα.

Όμως, η Γερμανία και οι υπόλοιπες χώρες φαίνεται να έχουν καταλήξει στη μετατροπή νησιών της Ελλάδας σε περιοχές ημι-μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων, σε περίπτωση που η συμφωνία δεν εφαρμοσθεί.

Oι τεχνικές συζητήσεις για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να απομειωθεί το ελληνικό χρέος δεν ξεκίνησαν πρόσφατα.

Πάνε αρκετά πίσω.

Η Ελλάδα είχε υποβάλει μια λίστα με προτάσεις στα μέσα του 2014, στο πλαίσιο της εφαρμογής της σχετικής απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, που είχαν διαρρεύσει σε μερίδα του Τύπου.

Ανάμεσα στις προτάσεις ήταν να «κλειδώσουν» τα επιτόκια στα δάνεια του EFSF στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, με μετατροπή τους σε σταθερά από κυμαινόμενα.

Στις συζητήσεις που είχαν γίνει πριν το Eurogroup της 9ης Μαΐου, ο ESM πρότεινε να μπει μια οροφή στα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας από ευρωπαϊκές πηγές. Μια πρόταση ήταν να μπει το ταβάνι στο επίπεδο του 2%, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.

Το έργο για την κατασκευή του αγωγού TAP στο ελληνικό έδαφος είναι σημαντικό και μεγάλο αφού μιλάμε για κάπου 570 χιλιόμετρα.

Οι αρμόδιοι προέκριναν το σπάσιμο του έργου σε τέσσερις εργολαβίες. Oι τρεις εργολαβίες αφορούν στην τοποθέτηση του αγωγού σε χερσαία εδάφη και η τέταρτη, στην κατασκευή των σταθμών συμπίεσης.

Μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες όπως η Ελλάκτωρ, η JP Αβαξ και η ΤΕΡΝΑ συμμετέχουν στα έργα. Σ' αυτά προστίθεται η κατασκευή των σωλήνων από τα Σωληνουργεία Κορίνθου.

Οι μέτοχοι του αγωγού βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο για την εξασφάλιση τραπεζικών δανείων ύψους 3,5 δισ. ευρώ από την EBRD και έναν ακόμη διεθνή οργανισμό, ώστε να χρηματοδοτηθεί απρόσκοπτα το έργο.

Το ΔΝΤ έχει γίνει το κόκκινο πανί για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατά τον ίδιο τρόπο που ήταν για την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ομως, κάποιοι άλλοι στο εξωτερικό βλέπουν τα πράγματα με διαφορετικό πρίσμα. Σε μια ανάρτησή το γνωστό ινστιτούτο Bruegel είχε επισημάνει κάτι σωστό πριν λίγο καιρό. Το ΔΝΤ είχε το θάρρος να μάθει από τα λάθη του και να το παραδεχθεί και γι' αυτό θα πρέπει να επαινεθεί.

Το 2010, το ΔΝΤ αποδέχτηκε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 6% του ΑΕΠ και συμφώνησε να μην αναδιαρθρωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος. Το 2012, το ΔΝΤ συμφώνησε ο τελικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα να μπει στο 4,5% του ΑΕΠ.

Είναι λίγο-πολύ γνωστό στους κύκλους της ΕΕ, ότι η αποπομπή Νταβούτογλου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του Eurogroup της 9ης Μαΐου και ίσως σ' εκείνο της 24ης Μαΐου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η εντύπωση ότι η τύχη της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό κρέμεται από μια κλωστή, με τον πρόεδρο Ερντογάν να κινεί πλέον μόνος του τα νήματα, είναι διάχυτη στις Βρυξέλλες κι αλλού.

«Κλειδί» αποτελεί η μετάβαση των Τούρκων πολιτών σε χώρες της ΕΕ χωρίς θεωρήσεις βίζας και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου με βάση τη συμφωνία.

v