One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Οι διεθνείς αγορές προσφέρουν πολλές εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές για εκείνους που αναζητούν ευκαιρίες.

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ήταν μια τέτοια επιλογή τον περασμένο μήνα.

Η απότομη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων λόγω προεξόφλησης και εν συνεχεία επιβεβαίωσης της συμφωνίας με τους δανειστές απέφερε αξιοσημείωτα κέρδη στους πιο τολμηρούς.

Όμως, δεν είναι μόνο τα κρατικά ομόλογα. Υπάρχουν επίσης τα εταιρικά ομόλογα γνωστών επιχειρήσεων.

Tο ομόλογο του ΟΤΕ, που λήγει το 2018, έκανε επίσης ράλι, με την τιμή του να σκαρφαλώνει μεταξύ 107 και 108 προς τα τέλη Μαΐου από 104-105, στις αρχές.

Πάει περίπου ένας χρόνος από τότε που η Κομισιόν με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) έβαλαν μπροστά το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, γνωστό ως Σχέδιο Γιούνκερ.

Στόχος του 3ετούς Σχεδίου ήταν να συμβάλει στο κλείσιμο του επενδυτικού ελλείμματος στην ΕΕ με την κινητοποίηση 315 δισ. ευρώ για καινοτόμα πρότζεκτ.

Επισήμως, το Σχέδιο Γιούνκερ ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015, όμως η ΕΙΒ είχε ξεκινήσει την προέγκριση κάποιων πρότζεκτ από τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς.

Όμως, ένα χρόνο μετά, επενδυτικά έργα ύψους 11,2 δισ. ευρώ έχουν μόλις εγκριθεί, εκ των οποίων 3,4 δισ. αφορούν στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαβάζουμε στο ποστ των Clayes και Leandro του Ινστιτούτου Μπρούγκελ.

Η ανεπίσημη επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στην Ελλάδα είναι αναμφισβήτητα σημαντικό γεγονός. Είναι λοιπόν εύλογο να έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης και να αναζητούν οι περισσότεροι τις βασικές αιτίες της επίσκεψης σε οικονομικούς λόγους, π.χ. ντιλ στην ενέργεια κ.τλ.

Ομως, κάποιοι insiders έχουν διαφορετική άποψη.

Ο βασικός λόγος, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε "θρησκευτική" διπλωματία και εντάσσεται στο γενικότερο γεωπολιτικό σχεδιασμό της Ρωσίας. Αυτή την φορά πρόκειται για το Ρώσικο Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα και τον εορτασμό των 1000 χρόνων από το 1016 που ένας Ρώσος μοναχός, ονόματι Βλαδίμηρος, βρέθηκε στο Αγιο Ορος.

Πολύ σίγουρος ότι το μάνατζμεντ του ΔΝΤ θα προτείνει στο ΔΣ του Ταμείου τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα με νέα χρηματοδότηση, εμφανίσθηκε ο κ. Ντάισελμπλουμ στην τοποθέτησή του στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup.

Φυσικά, ο ίδιος διευκρίνισε ότι θα προηγηθεί η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ, αλλά καλωσόρισε την πρόθεση του μάνατζμεντ να εισηγηθεί θετικά.

Αναμφισβήτητα, η τοποθέτηση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών έφερε σε κάπως δύσκολη θέση τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, καθώς έδειχνε ότι υπήρχε προσυνεννόηση.

Οι πιστωτές εμφανίζονται να εντοπίζουν σημεία που δεν συμβαδίζουν με τα συμφωνηθέντα, τονίζει άτομο των δανειστών που έχει γνώση της κατάστασης.

Θα μπορούσαν οι εκκρεμότητες που συζητήθηκαν χθες το βράδυ στο EWG να οδηγήσουν στην αναβολή της απόφασης για εκταμίευση ενός σημαντικού ποσού προς την Ελλάδα από το σημερινό Eurogroup;

Ισως κάποιοι "πατήσουν" πάνω στις εκκρεμότητες (λέγε με Σόιμπλε) και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει συμφωνία με το ΔΝΤ για το χρέος, για να μπλοκάρουν την απόφαση σ' αυτή τη φάση.

v