One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η πορεία των τουριστικού κλάδου ίσως παίξει καθοριστικό ρόλο στο κατά πόσο η οικονομική δραστηριότητα θα έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο τη φετινή χρονιά.

Ο Αύγουστος είναι ο πιο «τουριστικός» μήνας του χρόνου και επομένως θα παίξει σημαντικό ρόλο.

Ξέρουμε ήδη ότι οι τουριστικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 3,5% τον φετινό Ιούλιο σε σχέση με τον περσινό. Eπιπλέον, οι τουριστικές εισπράξεις ήταν μειωμένες κατά 4,8% το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό.

Η μείωση αποδίδεται στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 6,3% αφού οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 1,1%.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι κόκκινο πανί για τις ξένες τράπεζες από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Δεν θέλουν να αναλάβουν το ρίσκο της χώρας και δεν ενδιαφέρονται για τη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων.

Η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα (ΕΙΒ) προσπαθεί να καλύψει, εν μέρει, το κενό, χρηματοδοτώντας ενεργειακά έργα και άλλα.

Φυσικά, το συνολικό ποσό που διαθέτει σε κάθε χώρα υπόκειται σε κάποιους περιορισμούς, αλλά μπορεί να «παίζει» κάποιες χρονιές.

Μετά την επίσκεψη Τσακαλώτου στο Λουξεμβούργο την προηγούμενη εβδομάδα και τις επαφές με τον Γερμανό πρόεδρο της ΕΙΒ κ. Χόγιερ, διαβάσαμε και άρθρο των δύο στη Καθημερινή.

Την έδρα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) στο Λουξεμβούργο επισκέφθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες στο Λουξεμβούργο.

Το ΕΕΣ δεν είναι γνωστό όπως ο ESM και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), με στελέχη των οποίων συναντήθηκε ο κ. Τσακαλώτος προχθές.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το ΕΕΣ είναι ο ανεξάρτητος εξωτερικός ελεγκτής της ΕΕ, που «ενεργεί ως ο ανεξάρτητος θεματοφύλακας των οικονομικών συμφερόντων των πολιτών της ΕΕ».

Να σημειώσουμε εδώ πως το ΕΕΣ θα ελέγξει την Κομισιόν για θέματα που άπτονται της συμμετοχής της στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αφού δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, ας πάει το βουνό στο Μωάμεθ, θα πρέπει να σκέφθηκαν κάποιοι Έλληνες αξιωματούχοι. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Μωάμεθ είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, γνωστός ως ESM.

Σκέφθηκαν λοιπόν οι δικοί μας κάτι απλό, έχοντας μάλλον μιλήσει προηγουμένως με κάποιες μεγάλες επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού. Αντί να περιμένουμε πότε θα ευοδώσει ο ESM να μετατρέψει τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου που έχει δώσει στην Ελλάδα στο παρελθόν (κυρίως μέσω του δίδυμου αδελφού του EFSF) σε σταθερό, δεν το κάνουμε εμείς;

Αν η Ελλάδα ικανοποιήσει το 70%-80% των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν από την πρώτη αξιολόγηση εντός χρονοδιαγράμματος, η Ευρωζώνη θα βρει τρόπο να εκταμιεύσει τα λεφτά, εκτιμά άτομο των δανειστών.

"Οι Ευρωπαίοι θα βρουν τρόπο να τα κουκουλώσουν (fudge it) και να δώσουν τα λεφτά", εκτίμησε.

Το άτομο των δανειστών δεν διευκρίνισε αν εννοούσε το σύνολο της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ ή ένα μέρος του, π.χ. 1,7 δισ. ευρώ.

Στον ελληνικό Τύπο έχουν δημοσιευθεί ανώνυμα σχόλια στελεχών της ΕΕ, που τονίζουν ότι από τον ESΜ δεν θα υπάρξει τμηματική εκταμίευση της υποδόσης.

v