One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η Wall Street Journal δημοσιοποίησε χθες το έγγραφο με τις δέσμες των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που θα παρουσιάσει ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ στο Eurogroup.

Τα μέτρα δεν εξέπληξαν αφού λίγο-πολύ έχουν διαρρεύσει στον ελληνικό Τύπο.

Το κυριότερο μέτρο αφορά στη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά για ένα μέρος των δανείων του EFSF προς την Ελλάδα, πλέον της ανταλλαγής των ομολόγων του Ταμείου που κατέχουν οι εγχώριες τράπεζες με άλλα σταθερού επιτοκίου.

Η χρήση IRS (Ιnterest Rate Swaps) μεταξύ του ESM και μεγάλων διεθνών τραπεζών θα είναι το βασικό εργαλείο.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κατέχει μια σημαντική θέση στην Κομισιόν και γενικότερα στην Ευρωζώνη. Επιπλέον, είναι φίλος της χώρας μας. Δεν είναι τυχαίο ότι περνά μέρος των καλοκαιρινών διακοπών του στη Σύρο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει αντιπάθειες.

Υπάρχουν άτομα στον συντηρητικό χώρο που τον θεωρούν συνυπεύθυνο για την υψηλή φορολογία και το φοροκυνηγητό. Κι αυτό γιατί η Κομισιόν αποδέχθηκε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης να μειωθούν τα ελλείμματα αυξάνοντας τους φόρους, αντί της περικοπής των κρατικών δαπανών, όπως υποστηρίζουν.

Η βαθιά και παρατεταμένη κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο έχει βυθίσει την κατανάλωση τσιμέντου στα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του 1960.

Η κατανάλωση τσιμέντου στη χώρα μας κυμάνθηκε φέτος στα επίπεδα του 2015, έχοντας καταγράψει μείωση σε σύγκριση με το 2014. Η εκτιμώμενη φετινή κατανάλωση είναι παρόμοια με εκείνη των 2,2 εκατ. τόνων του 1963, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου.

Η μεγαλύτερη κατανάλωση καταγράφτηκε το 2006, με 11,6 εκατ. τόνους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η κατανάλωση αυξήθηκε με διψήφιο ετήσιο ρυθμό τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, με εξαίρεση το 1974. Τη δεκαετία του 1980, η κατανάλωση υποχώρησε τα 7 από τα 10 χρόνια, όμως το 1988 κατέληξε στα επίπεδα του 1980.

Σε περίπου 20 μέρες, ο Βρετανός πρέσβης Τζον Κίτμερ αποχωρεί από την Αθήνα και την Ελλάδα, για να αναλάβει νέα καθήκοντα στο Λονδίνο.

Στη θέση του θα έλθει η Κέιτ Σμιθ, που είχε διατελέσει Νο 2 της πρεσβείας στην Αθήνα τη δεκαετία του 1990 και ήταν επικεφαλής της διεύθυνσης για τη Νότιο και Βόρειο Αμερική στο Foreign Office, όπως πληροφορηθήκαμε.

Όμως, ο λόγος που αναφερθήκαμε στον Βρετανό πρέσβη είναι άλλος.

Η οργάνωση ΡΕΥΜΑ, την οποία ίδρυσε ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, διοργάνωσε χθες μια εκδήλωση στην οποία μίλησε ο κ. Κίτμερ σε άψογα ελληνικά.

Πριν λίγες μέρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το ΔΝΤ δεν μπορεί να πατάει σε δύο βάρκες, δηλαδή να είναι και εντός και εκτός του ελληνικού προγράμματος. Κάλεσε λοιπόν το Ταμείο να επιλέξει πού θέλει να βρίσκεται.

Όμως, για τα στελέχη του ΔΝΤ, η απάντηση είναι ξεκάθαρη.

Το Ταμείο δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Το δικό τους πρόγραμμα έληξε την Ανοιξη του 2016 και εκκρεμεί η ελληνική πρόσκληση για συμμετοχή του ΔΝΤ σε νέο πρόγραμμα.

Φυσικά, η Ντέλια Βελκουλέσκου είναι μέρος του κουαρτέτου που αξιολογεί την πρόοδο του 3ου ελληνικού προγράμματος και εκφράζει τις γνωστές απόψεις του ΔΝΤ.

v