One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Kατά 700 εκατ. ευρώ περίπου μειώθηκε η εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) στο τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η χρηματοδότηση υποχώρησε στα 42,4 δισ. ευρώ από 43,1 δισ. προηγουμένως.

Η μείωση συνδέεται κυρίως με την αύξηση των καταθέσεων, αλλά δεν αντικατοπτρίζει παρά μια βελτίωση στην υποβόσκουσα τάση των δύο προηγούμενων μηνών.

Αν δεν ήταν η μεγάλη κατάθεση της γερμανικής Fraport για το εφάπαξ τίμημα του ντιλ με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό, όπως είχαμε αναφέρει πριν μερικές μέρες.

Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να χτυπήσει με πυραύλους Τόμαχοκ την κυβερνητική αεροπορική βάση στη Συρία ως αντίποινα για το έγκλημα με τα χημικά αέρια έγινε δεκτή με επιδοκιμασία από πολλούς στις ΗΠΑ κι άλλες Δυτικές χώρες.

Φυσικά, υπάρχουν κι αυτοί, π.χ. ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ του Κεντάκι, που διαφωνούν, ισχυριζόμενοι ότι η επίθεση δεν είναι σύμφωνη με το αμερικανικό Σύνταγμα και θα έπρεπε να ερωτηθεί το Κογκρέσο.

Όμως, οι δεύτεροι είναι η μειοψηφία.

Γιατί σχολιάζουμε αυτό το γεγονός; Γιατί μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομική πολιτική, είναι η απάντηση.

Μετά από δύο πτωτικούς μήνες, οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα πιθανόν ενισχύθηκαν τον Μάρτιο, εικάζουν πηγές από τον τραπεζικό κλάδο.

Όμως, αυτό δεν οφείλεται στην επιστροφή των καταθέσεων από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αλλά στη γερμανική εταιρεία Fraport. H τελευταία φέρεται να έχει καταθέσει πάνω από 800 εκατ. ευρώ στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα για το ντιλ με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Το συνολικό εφάπαξ τίμημα ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί στα μέσα Μαρτίου, αλλά έχει μπει Απρίλιος και ακόμη οι Γερμανοί είναι στο περίμενε, γεγονός που προκαλεί ειρωνικά σχόλια.

Στα επίπεδα της δεκαετίας του 1930 έχει ανέλθει ο δείκτης λαϊκισμού στις ανεπτυγμένες χώρες, δηλαδή τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, που καταρτίζει μία από τις πιο γνωστές εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο.

Ο δείκτης υπολογίζει και συγκρίνει το ποσοστό που παίρνουν τα λαϊκίστικα/αντισυστημικά κόμματα σ' αυτές τις χώρες από το 1900 μέχρι σήμερα. Το ειδικό βάρος κάθε χώρας στον δείκτη προσδιορίζεται από τον πληθυσμό της.

Για τον υπολογισμό των σημερινών ποσοστών, ο δείκτης λαμβάνει υπόψη τα ποσοστά του προέδρου Τραμπ στις ΗΠΑ, του UKIP (Φάρατζ) στη Βρετανία, του AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, του Κινήματος των 5 Αστέρων στην Ιταλία και του κόμματος των Podemos στην Ισπανία.

Σε άλλες χώρες, η απαλλοτρίωση των εκτάσεων από τις οποίες θα περάσουν μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι γίνεται εκ των προτέρων.

Στη χώρα μας πολλές φορές γίνεται εκ των υστέρων.

Τελευταίο παράδειγμα; Εκτάσεις στην Ιόνια και την Ολυμπία Οδό απαλλοτριώθηκαν λίγες εβδομάδες πριν τα έργα παραδοθούν επισήμως στην κυκλοφορία.

Το γεγονός ότι τα εμπόδια υπερπηδήθηκαν οφείλεται, ως γνωστόν, στις εταιρείες που κατασκευάζουν τους αυτοκινητόδρομους. Οι τελευταίες νοικιάζουν τις εκτάσεις για να κάνουν τα έργα για λογαριασμό του Δημοσίου.

v