One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Το πολυνομοσχέδιο ψηφίσθηκε χθες στη Βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία και μέτρα λιτότητας άνω των 5 δισ. ευρώ θα πρέπει να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση, όπως θα περίμενε κανείς, προέβαλε τα αντίμετρα, που ανεβάζει σε 7 δισ. ευρώ και πλέον. Φυσικά, η υλοποίησή τους δεν μπορεί να ξεκινήσει, αν δεν υπάρξει υπέρβαση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, που θα πιστοποιήσει το ΔΝΤ.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση τα χαρακτήρισε ψευτο-αντίμετρα.

Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι κάτι άλλο.

H κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην έκδοση 5ετούς ομολόγου τον Ιούλιο, που θα ανταλλάξει με το αντίστοιχο που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014, ανέφερε πρόσφατο ρεπορτάζ του Reuters.

Ανάμεσα στις προϋποθέσεις ήταν η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, σύμφωνα με τους Ελληνες αξιωματούχους που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο.

Όμως, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, το γνωστό Der Spiegel είχε ένα στόρι στη γερμανική του έκδοση, όχι στην αγγλική, που πέρασε σχεδόν απαρατήρητο αλλά ίσως επανέλθει.

Oταν ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τη Γαλλία πριν από μερικά χρόνια ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, είχε αποδώσει τον χαρακτηρισμό «Ολανδρέου» στον Φρανσουά Ολάντ, για να τον συνδέσει με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Όμως, ο κ. Ολάντ, ως πρόεδρος της Γαλλίας, αποδείχθηκε ο στενότερος σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης υπό τον κ. Τσίπρα και της χώρας γενικότερα.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θεωρείται πως βρίσκεται ιδεολογικά πιο κοντά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ίδιος είναι επίσης ευρωπαϊστής και υποστηρικτής κάποιων πολιτικών σε επίπεδο Ευρωζώνης, που ευνοούν σε κάποιες περιπτώσεις την Ελλάδα.

Ως γνωστόν, ο κινεζικός ιδιωτικός όμιλος Fosun και ένα ελληνοαμερικανικό κονσόρτσιουμ υπό τον Κάλαμο δίνουν μάχη για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας έχει ενδιαφέρον για τη μητρική Εθνική Τράπεζα, τον ασφαλιστικό κλάδο, την εθνική οικονομία και τους ενδιαφερόμενους.

Γι' αυτό τον λόγο αξίζει να αναφερθούμε στην εξαγορά του μεγαλύτερου πορτογαλικού ασφαλιστικού γκρουπ, Caixa Seguros Saúde ή Fidelidade όπως είναι ευρέως γνωστό, από τη Fosun το 2014.

Η Fosun πλήρωσε 1 δισ. ευρώ περίπου για το 80% της Fidelidade το 2014, ενώ χρησιμοποίησε την τελευταία για να εξαγοράσει τον νοσοκομειακό τομέα του τραπεζικού γκρουπ Espírito Santo αντί 460,5 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία βρίσκονται ακόμη αρκετά πίσω στο θέμα της αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων σε σύγκριση με την Ισπανία.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν αρκετοί από εκείνους που παρακολούθησαν το πάνελ για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων την Τρίτη στην Κύπρο, στο συνέδριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EBRD).

Ομως, την παράσταση έκλεψε ένας αξιωματούχος της EBRD.

Ο συγκεκριμένος, που παρακολουθούσε τις τοποθετήσεις των ειδικών του πάνελ -ανάμεσά τους κι εκείνου της Pillarstone στην Ελλάδα-, θέλησε να μάθει αν και σε τι βαθμό τα στελέχη των τραπεζών που απαρτίζουν τα τμήματα αναδιάρθρωσης (restructring) προέρχονται από τα τμήματα που έδωσαν τα δάνεια.

v