Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να συμβεί κάτι κακό; Η βρετανική τράπεζα Barclays προσπάθησε να ποσοτικοποιήσει την απάντηση, χρησιμοποιώντας ένα γνωστό δείκτη μέτρησης του γεωπολιτικού ρίσκου.
Τα συμπεράσματα είναι ενδιαφέροντα. Πρώτον, ο κινητός μέσος όρος των τελευταίων 5 ετών του δείκτη γεωπολιτικού ρίσκου των Darlo Caldara και Matteo Iacoviello βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο απο το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Δεύτερον, υπάρχει ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ απειλών και πράξεων που σημαίνει ότι πολλές απειλές εκτοξεύονται αλλά δεν έχουν μετουσιωθεί σε πράξη. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα.
Τι εξηγεί την άνοδο του γεωπολιτικού ρίσκου σύμφωνα με την Barclays;
H παγκοσμιοποίηση είναι ένας παράγοντας ενώ ένας άλλος είναι οι πολιτικοί που συνηθίζουν να βάζουν στοιχήματα (policy gamblers).
Σ'αυτούς κατατάσσει τον Τραμπ, τον Πούτιν, τον Κιμ Γιονγκ Ουν της Βορείου Κορέας και τον Σαουδάραβα Πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Τα πονταρίσματα δεν είναι όλα κακά, σημειώνει, προσθέτοντας ότι το πυρηνικό ντιλ με το Ιραν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί "στοίχημα".
Κι όλα αυτά πριν την αναμενόμενη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ απο την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιραν που ευρέως θεωρείται ότι θα συνεισφέρει στην αύξηση της έντασης με βάση την ιστορική εμπειρία.