One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου. Ιδανικά, αυτό θα γίνει με την εκταμίευση της δόσης των 7 δισ. ευρώ και πλέον από τον ESM.

Ως γνωστόν, η Αθήνα θεωρεί ότι έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις, όμως η αρμόδια επιτροπή της γερμανικής Βουλής απαιτεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, για να δώσει το πράσινο φως.

Η συμμετοχή του Ταμείου σκοντάφτει, προς το παρόν, στη διαφωνία ΔΝΤ και Βερολίνου για τη διευθέτηση του χρέους. Όμως, η στήλη έχει πληροφορηθεί εδώ και καιρό ότι η Αθήνα θα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της με ιδίους πόρους, ακόμη κι αν όλα πάνε στραβά.

Αρκετά έχουν γραφτεί στον Τύπο κατά καιρούς για τον Γκλεν Κιμ, τον σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου, που «κληρονόμησε» από τον προκάτοχό του κ. Βαρουφάκη.

Ο Αμερικανός κ. Κιμ είναι κορεάτικης καταγωγής και γι’ αυτό αποκαλείται συνήθως «Κορεάτης» στα μίντια.

Αν οι πληροφορίες μας είναι σωστές, τότε ο κ. Κιμ και δευτερευόντως ο Ιταλός βοηθός του έχουν αμειφθεί με πάνω από 1 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες τους μέσω παράκτιας εταιρείας. Ποιες είναι οι υπηρεσίες, πέραν ίσως των συμβουλών σε θέματα χρέους, για τις οποίες το κράτος πληρώνει ήδη ξένο οίκο (Rothchild), δεν γνωρίζουμε.

Οι εγχώριες τράπεζες συνηθίζεται να ανταγωνίζονται η μία την άλλη στην εμφάνιση προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που είτε είναι πιο αισιόδοξες από τις εκάστοτε κυβερνητικές, είτε είναι συγκρατημένα απαισιόδοξες.

Υπό αυτή την έννοια, η Τράπεζα Πειραιώς πήγε κόντρα στο ρεύμα προχθές το βράδυ. Κι αυτό γιατί στη σελίδα 24 της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, η τράπεζα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 0,7% για τη χώρα το 2017.

Θυμίζουμε ότι η αναθεωρημένη κυβερνητική εκτίμηση τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,8% πλέον. Σημειώνουμε ότι τόσο η Κομισιόν, όσο και το ΔΝΤ δίνουν ακόμη υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία φέτος.

Με άδεια χέρια γύρισε η ελληνική αντιπροσωπεία από τις Βρυξέλλες και τώρα πλέον ελπίζει σε μια συνολική συμφωνία στο προγραμματισμένο Eurogroup στα μέσα Ιουνίου.

Είναι αναμφισβήτητα μια ψυχρολουσία για το κυβερνητικό στρατόπεδο. που ψήφισε πριν λίγες μέρες μέτρα λιτότητας που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ για την περίοδο μετά το 2018.

Ομως, το τελευταίο μπορεί να αντλήσει επίσης ένα μάθημα. Να μη σηκώνει τόσο ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για τη δόση, το χρέος κ.λπ. πριν τα Eurogroup.

Πολύ περισσότερο χθες, που γνώριζε πως όλα τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης δεν είχαν εκπληρωθεί.

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος των επόμενων χρόνων και να «βγαίνουν» τα νούμερα στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA) που θα κάνει το ΔΝΤ, η ελληνική πλευρά πρότεινε κάτι απλό μεν αλλά περίπλοκο δε.

Να μη «φιξαρισθεί» το πρωτογενές πλεόνασμα ως προς το ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, π.χ. 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022 όπως προωθεί η Γερμανία, αλλά να είναι «κυμαινόμενο».

Κοινώς, να εξαρτάται το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

v