Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Ενας με δύο ενδιαφερόμενους στους 10 για αγορά ακινήτων στην ελληνική πρωτεύουσα είναι ξένος, π.χ. Κινέζος, Ρώσος, Λιβανέζος, Ισραηλινός και το τελευταίο εξάμηνο, Τούρκος.

Ο βασικότερος λόγος που οι γείτονες δείχνουν ενδιαφέρον για ακίνητα στην Ελλάδα είναι η υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Κοινώς, θέλουν να προστατεύσουν τα χρήματά τους, κάνοντας μια επένδυση σε ισχυρό νόμισμα όπως το ευρώ.

H ισοτιμία της τουρκικής λίρας προς το αμερικανικό δολάριο ήταν στο 2,9 περίπου στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 και την Παρασκευή έκλεισε στο 3,8, που μεταφράζεται σε υποτίμηση της τάξης του 30% και άνω.

Οι καθυστερήσεις στον διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ καλά κρατούν.

Το τρίτο μνημόνιο του 2015 μιλούσε για κατακύρωση τον Δεκέμβριο του 2017. Στην πορεία, υπήρξαν καθυστερήσεις  και συμφωνήθηκε μέχρι τότε να έχει γίνει η κατάθεση προσφορών από τους δύο ενδιαφερομένους, δηλαδή την κοινοπραξία των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών και την ισπανική εταιρεία.   

Όμως, οι καθυστερήσεις δεν έχουν τελειωμό όπως φαίνεται. Η εικόνα που  υπήρχε στην αγορά μέχρι πρότινος ήταν ότι επρόκειτο να δοθεί νέα παράταση μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, που συμπίπτει (κατά σύμπτωση;) με το Eurogroup που αναμένεται να συνέλθει για να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Ισως δεν το πιστέψετε αλλά τους πρώτους μήνες του πρώτου μνημονίου το 2010, το πλέον αγαπητό πρόσωπο στην τότε ελληνική κυβέρνηση ήταν ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πόουλ Τόμσεν.

Αυτό άλλαξε αργότερα, με αποτέλεσμα ο κ. Τόμσεν να μεταμορφωθεί στο πλέον αντιπαθές για τις μετέπειτα ελληνικές κυβερνήσεις.

Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στα μέλη της τρόικα ή του κουαρτέτου που ακολούθησαν. Αντίθετα, υπάρχει ένας υψηλόβαθμος υπάλληλος της Κομισιόν και επικεφαλής των θεσμών, ο Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο, που φαίνεται πως έχει συμπάθειες στην ελληνική πλευρά ή τουλάχιστον σε κάποιους αξιωματούχους.

Εχουν περάσει κάπου 10 μήνες περίπου, από τις 2 Φεβρουαρίου του 2017 που δημοσιεύθηκε το κείμενο που ακολουθεί. Το αναπαράγουμε γιατί έγινε ξανά επίκαιρο, μετά την απόφαση των αρχών να εγκατασταθούν POS στα γραφεία κηδειών.

Προηγουμένως, είχαμε πληροφορηθεί από το ρεπορτάζ της Ελενας Λάσκαρη τον περασμένο Οκτώβριο ότι το ποσοστό παραβατικότητας της φορολογικής νομοθεσίας στα γραφεία  κηδειών ανερχόταν σε 50%, σε ελέγχους που διενήργησαν ειδικά συνεργεία της ΑΑΔΕ.  

Όμως, για μας, πιο σημαντικό είναι ότι οι συγγενείς που θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους δεν θα πρέπει να έχουν επίσης το άγχος να τρέχουν να βρουν ρευστό για να πληρώσουν άμεσα τα γραφεία κηδειών, ιδίως την εποχή των capital controls.

Την ίδια στιγμή που ο κόσμος στενάζει  από το κυνηγητό της εφορίας για να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα και να επιτευχθούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κάποιοι άλλοι συνεχίζουν τις μπίζνες τους.

Οπως λοιπόν μας λένε, βυτιοφόρα καταφθάνουν μετά τα μεσάνυχτα σε σπίτια, π.χ. μεζονέτες,  σε πόλεις της Βορείου Ελλάδος όπως η Θεσσαλονίκη, και τα εφοδιάζουν με πετρέλαιο θέρμανσης.

Γείτονες που ξαφνιάζονται μερικές φορές από την άφιξη του βυτιοφόρου στη 1 το πρωί και ρωτούν, πληροφορούνται τα καθέκαστα με την επισήμανση ότι θα μπορούσαν κι αυτοί να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμές που είναι αρκετά χαμηλότερες από τις επίσημες.

v