Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η δυνατότητα που δόθηκε πρόσφατα στους φορολογούμενους να κάνουν ρύθμιση των οφειλών τους στην εφορία σε 12 δόσεις online είναι σημαντική. Προηγουμένως, κάποιος θα έπρεπε να καταστεί ληξιπρόθεσμος και μετά να ζητήσει ρύθμιση οφειλών ενώ απαιτείτο φυσική παρουσία στη ΔΟΥ.

Όμως, φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη κενά όπως ανακάλυψε πρόσφατα ο Κ.Α. από την προσωπική του εμπειρία με το taxisnet. Ο άνθρωπος υποβάλλει κοινή δήλωση με τη σύζυγό του. Η τελευταία έκανε διορθωτική δήλωση για κάποιο εισόδημα του παρελθόντος και προέκυψε νέος φόρος.

Ανοιξαν χθες οι βελτιωμένες προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ, που ανέδειξαν την κοινοπραξία της Snam ως νικήτρια.

Ως γνωστόν, δύο κοινοπραξίες διεκδίκησαν τον ΔΕΣΦΑ, έχοντας υποβάλει βελτιωμένες οικονομικές προσφορές. Ομως, αυτή που επικράτησε ήταν αυτή που αποτελείται από τις εταιρείες που απαρτίζουν την κοινοπραξία του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP AG), που συμφώνησε να δώσει την ανάληψη των εργασιών συντήρησης του αγωγού ΤΑΡ επί ελληνικού εδάφους στον ΔΕΣΦΑ, όπως ανακοινώθηκε χθες.

Η συμφωνία αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του ΔΕΣΦΑ και επομένως την αξία της επιχείρησης. Αν η συμφωνία ήταν γνωστή νωρίτερα, οι δύο υποψήφιοι επενδυτές θα μπορούσαν να υποβάλουν προσφορές λαμβάνοντάς την υπόψη τους. Ομως, αυτό δεν έγινε και προφανώς το κοινοπρακτικό σχήμα που είχε καλύτερη εικόνα για την επίπτωση της συμφωνίας στην αξία του ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να την έλαβε υπόψη στην προσφορά που υπέβαλε.

Για κάποιους ισχύει το ρητό: Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 10 μέρες κοσκινίζει. Για άλλους, είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η δομή του συστήματος ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα είναι τελείως γραφειοκρατική και αντιπαραγωγική.

Αναφερόμαστε στην καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην αξιολόγηση των δύο βελτιωμένων οικονομικών εισφορών για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των βελτιωμένων προσφορών ήταν η προηγούμενη Τετάρτη, αν και η συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ενώπιον του οποίου θα άνοιγαν ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή.

Μπορεί οι τράπεζες να μην ξέρουν το ακριβές νούμερο που θα βγάλουν τα stress tests, όμως στα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα έχουν μια πολύ καλή εικόνα, τονίζουν άτομα του εποπτικού μηχανισμού.

Μέχρι τη Δευτέρα θα αποστείλουν οι τράπεζες το τελευταίο σετ στοιχείων που έχει ζητήσει ο SSM, ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ, και το επόμενο 10ήμερο θα γίνει η επεξεργασία αυτών των στοιχείων.

Όμως, το «κλειδί» είναι η μέθοδος που θα επιλέξουν από κοινού ΕΚΤ και SSM για τη «δυναμική» του λογιστικού προτύπου IFRS 9 την επόμενη τριετία.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι βελτιωτικές προσφορές των δύο ξένων κοινοπραξιών που ενδιαφέρονται για το 66% του ΔΕΣΦΑ.

Οι δύο κοινοπραξίες «θορυβήθηκαν» το προηγούμενο διάστημα, καθώς πληροφορήθηκαν ότι η ΡΑΕ δεν δέχτηκε τις εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ που βασίζονταν σε συμβουλές εξειδικευμένου συμβούλου, όπως είθισται.

Είναι κάτι ασυνήθιστο να μη γίνονται αποδεκτές οι εισηγήσεις του ΑΔΜΗΕ, τόνιζαν άτομα που έχουν γνώση της διαδικασίας, συμπληρώνοντας πως αυτό δεν επρόκειτο να συμβεί, αν το κράτος είχε τον πλήρη έλεγχο και δεν είχαν αποκτήσει οι Κινέζοι της State Grid το 24%.

v