Πολλά έχουν γραφτεί για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν στο μέλλον από την ευρεία χρήση των ρομπότ και την αυτοματοποίηση. Ιδίως για δουλειές ρουτίνας στη μεταποίηση και στα logistics. Γι' αυτό τον λόγο, η εταιρεία συμβούλων Boston Consulting Group διεξήγαγε μια έρευνα μεταξύ εκτελεστικών στελεχών και μάνατζερ σε πάνω από 1.300 εταιρείες παγκοσμίως.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι το 67% των κινεζικών εταιρειών του δείγματος περιμένουν μείωση του αριθμού των εργαζομένων λόγω της αυτοματοποίησης κατά τουλάχιστον 5% έναντι 60% στην Πολωνία και 57% στην Ιαπωνία.
Στην Κίνα, το 21% των εταιρειών περιμένει πως το προσωπικό τους θα μειωθεί πάνω από 20%. Από την άλλη πλευρά, οι κινεζικές εταιρείες σχεδιάζουν προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, π.χ. μηχανικών, για την ανάπτυξη λύσεων στη ρομποτική. 'Ισως τα σχέδιά τους σχετίζονται με το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησής του "Made in Chine 2025", που δίνει έμφαση στην αυτοματοποίηση και τη ρομποτική σύμφωνα με την έρευνα.
Ακολουθούν οι εταιρείες από τον Καναδά, το Μεξικό και τις ΗΠΑ, με 52%, 51% και 50% αντίστοιχα.
Το 45% των βρετανικών εταιρειών εκτιμά ότι θα μειώσουν το προσωπικό τους λόγω αυτοματοποίησης κατά τουλάχιστον 5% ενώ το 43% των εταιρειών από τη Γερμανία και την Αυστρία εκτιμά πως θα κάνει το ίδιο.
Στη Γαλλία και την Ινδία, το ποσοστό υποχωρεί στο 41% και στην Ιταλία φτάνει στο 34%.
Γενικά, στην Ευρώπη, το μέσο ποσοστό των επιχειρήσεων του δείγματος που περιμένει πως θα δουν τις θέσεις εργασίας τους να μειώνεται ανέρχεται σε 44% και στη Βόρειο Αμερική σε 50%.
Πάντως, οι συμμετέχοντες από τις περισσότερες χώρες εκτίμησαν ότι η ζήτηση για δουλειές «λευκού κολάρου» θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.