Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Φασούλι, το φασούλι γεμίζει το σακούλι, λέει η γνωστή παροιμία.

Όμως, εδώ δεν μιλάμε για παροιμία αλλά για εσωτερικό δανεισμό του κράτους από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, π.χ. φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ), Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.τ.λ.

Είναι γνωστό πως ο εξωτερικός δανεισμός δεν είναι ο μοναδικός στον οποίο καταφεύγει η κεντρική διοίκηση για να καλύψει τις ανάγκες της. Ένα μέρος γίνεται μέσω των έντοκων γραμματίων που αγοράζουν οι τράπεζες και το Κοινό Κεφάλαιο των Ταμείων που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως. Ομως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που βρίσκονται σε επαφή με συναδέλφους τους στο ΔΝΤ αναφέρουν ότι το Ταμείο έχει μειώσει αισθητά τις εκτιμήσεις του για το μέσο επιτόκιο δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου τις επόμενες δεκαετίες.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το ΔΝΤ τοποθετεί πλέον το μέσο επιτόκιο στο εύρος 4,5%-4,9% και είναι σημαντικά χαμηλότερο από το 6% περίπου που το υπολόγιζε στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέσο επιτόκιο του αποκαλούμενου ελληνικού strip, δηλαδή των ελληνικών ομολόγων που λήγουν τις επόμενες δεκαετίες, είναι κοντά στο 4,7% αλλά των πιο βραχυπρόθεσμων ομολόγων διαμορφώνεται αρκετά χαμηλότερα. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 2,99% και του 10ετούς στο 3,91%.

Οι ωραίοι έχουν χρέη λέει ένα τραγούδι. Ομως, οι χώρες που έχουν υψηλά χρέη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όπως δείχνει η δική μας εμπειρία.

Η Ιταλία ανήκει στο κλαμπ των 7 μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών του πλανήτη (G7) αλλά έχει το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη.

Το ιταλικό χρέος ανήλθε στο 131,4% του ΑΕΠ το 2017 αλλά το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα υποχωρήσει τα επόμενα χρόνια για να πέσει στο 116,57% το 2023.

Την ακριβώς αντίθετη πορεία απο το ιταλικό αναμένεται να ακολουθήσει το αμερικανικό λόγω της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Τελικά, κάποιοι ξέρουν εγκαίρως. Το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε πως το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται σε 4,2% του ΑΕΠ με βάση το μνημόνιο, ενώ η Eurostat το ανεβάζει σε 4% με βάση τον κανονισμό ESA 2010.

Θυμίζουμε τη δημοσίευση της στήλης τη Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου, με τίτλο: «Ανεπίσημη» εκτίμηση των θεσμών για υπέρβαση... υπερπλεονάσματος!

Γράφαμε τότε: 

Ολοι γνωρίζουμε την επίσημη πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς από τους θεσμούς. Ως γνωστόν, το τοποθετούν στο 2,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Όμως, το ευρωπαϊκό τμήμα των θεσμών φαίνεται να έχει κάνει άλλη εκτίμηση για την πορεία του πλεονάσματος το 2017.

Κάπου 10 μέρες πριν, είχαμε γράψει ότι η προηγούμενη εβδομάδα θα έκρινε το αποτέλεσμα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες.

Kι αυτό γιατί ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ, ο SSM, θα έβγαζε τον λογαριασμό για τη δυναμική των δανείων των τραπεζών υπό το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS 9 για την τριετία.

Είχαμε αναφέρει πως υπήρχαν δύο μοντέλα: Το ένα  ήταν ανώδυνο (των τραπεζών), ενώ το άλλο ήταν του SSM και έβγαζε μεγάλα νούμερα, οδηγώντας τις τράπεζες σε αρνητικά αποτελέσματα στο δυσμενές σενάριο των stress tests.

v