Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η μεγάλη διολίσθηση της τουρκικής λίρας από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τις 10 Αυγούστου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί την τελευταία 10ετία ανάμεσα στα νομίσματα των χωρών που απαρτίζουν την G-20.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Tullett Prebon Information και της WSJ, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας ξεπέρασε το 40% αυτό το διάστημα και υπολείπεται μόνο της βουτιάς του ρωσικού νομίσματος το 2014.

Το ρούβλι είχε χάσει πάνω από το μισό της αξίας του από τις αρχές του 2014 μέχρι την 16η Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς.

Ο Steve Eisman, ένας hedge fund manager, έγινε ευρύτερα γνωστός από το έργο «The Big Short» που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το βιβλίο του Michael Lewis υπό τον τίτλο «Τhe Big Short: Inside the Doomsday Machine».

Σ’ εκείνο το έργο, τον Εisman υποδύεται ο ηθοποιός Steve Carell, αλλάζοντας το όνομα σε Steve Baum. Η ιστορία είναι γνωστή. Ο Eisman αντιλήφθηκε πως η αγορά ακινήτων των ΗΠΑ ήταν φούσκα και στοιχημάτισε εναντίον των CDOs, βγάζοντας πολλά λεφτά για την FrontPoint Partners L.L.C., μια μονάδα της Morgan Stanley, για την οποία δούλευε. Οπως ήταν φυσικό, ο Eisman έγινε διάσημος.

Η Ελλάδα, η Βρετανία, η Εσθονία, η Λετονία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι μοναδικές χώρες του ΝΑΤΟ που δαπανούν πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικές δαπάνες.

Από τα στοιχεία για τις στρατιωτικές δαπάνες του 2018 που παραθέτει η Fitch Solutions προκύπτει ότι η Ισπανία και το Βέλγιο βρίσκονται στο άλλα άκρο καθώς δαπανούν κάτω από το 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους για την άμυνα.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες, ένα γκρουπ στο οποίο συμμετέχουν η Γαλλία, η Πολωνία, η Τουρκία και η Νορβηγία δαπανά μεταξύ 1,5% και 1,9% του ΑΕΠ για την άμυνα του.

Η διαδικασία για την αναπλήρωση της Γαλλίδας Ντανιέλ Νουί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ προηγείται όπως και η αντικατάσταση του Βέλγου Πήτερ Πράετ στην εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ.

Όμως, το μεγάλο γεγονός για το οποίο μιλάνε όλοι είναι η διαδοχή του Μάριο Ντράγκι στη προεδρία της ΕΚΤ.

Ηδη, ο Ισπανός Λουί ντε Γκίντος, έχει επιλεγεί διάδοχος του πορτογάλου Βιτορ Κοντάντσιο στην αντιπροεδρία της ΕΚΤ και ακολουθεί η θέση του Προέδρου.

Η αλλαγή φρουράς στην κορυφή της ΕΚΤ θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο του 2019 αλλά οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει. Πολλοί θεωρούν ότι ήλθε η ώρα να αναλάβει τα ηνία ένας Γερμανός μετά τον Ολλανδό κ. Ντούιζμπεργκ, τον Γάλλο Τρισέ και τον Ιταλό Ντράγκι. Ο Γενς Βάιντμαν θεωρείται σοβαρός υποψήφιος καθώς μπορεί να έχει την στήριξη της κ. Μερκελ.

Κάθε επένδυση βασίζεται σε κάποιες υποθέσεις για την πορεία κάποιων μεγεθών, π.χ. πωλήσεων στο μέλλον.

Στην περίπτωση των αεροπορικών εταιρειών ή εκείνων που λειτουργούν και εκμεταλλεύονται αεροδρόμια, σημαντικό ρόλο παίζει ο αριθμός των αφίξεων πελατών.

Η τουριστική κίνηση παίζει μεγάλο ρόλο στην περίπτωση της Ελλάδας και αυτό φάνηκε πριν λίγο καιρό, όταν η Κομισιόν ζήτησε να ανέβει στο 1 δισ. ευρώ από κάπου 450 εκατ. του τιμήματος για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος κατά 25 χρόνια.

v