Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Δεν είναι ευρέως γνωστό αλλά στις διάφορες αποστολές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ανά την υφήλιο δεν συμμετέχουν μόνο στελέχη του. Να θυμίσουμε ότι αποστολές του Ταμείου επισκέπτονται κάθε χρόνο διάφορες χώρες για επιτόπια συλλογή στοιχείων και επαφές με κυβερνητικούς και άλλους, για τη σύνταξη της κλασικής έκθεσης. Δεν αναφερόμαστε σε χώρες που έχει δανείσει και βρίσκονται σε πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, τρίτοι που θεωρούνται ειδικοί σε κάποια θέματα προσκαλούνται και συμμετέχουν στις αποστολές, χωρίς να εργάζονται στο Ταμείο. Μ' αυτό τον τρόπο ενισχύουν το βιογραφικό τους και κερδίζουν κάποια χρήματα που δεν είναι ευκαταφρόνητα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να μειώσει δραστικά τον φορολογικό συντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη, εκτός των άλλων. Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έχει επίσης δεσμευθεί για κάτι ανάλογο, με πιο σταδιακό τρόπο και σε μικρότερη κλίμακα.

Ομως, υπάρχουν κάποιες νομικές οντότητες που δεν θα πρέπει να ενθουσιάζονται από μια τέτοια εξέλιξη. Αναφερόμαστε στις τράπεζες.

Οχι μόνο επειδή έχουν μικρά κέρδη και επομένως οι χαμηλότεροι συντελεστές δεν κάνουν τη διαφορά. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον.

Μ' ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια.

Αυτό ισχύει στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, που απέκτησε το 36,75% στη μητρική εταιρεία του Ομίλου Stoiximan έναντι 50 εκατ. ευρώ. Κι αυτό γιατί, αφενός, μπαίνει στο διαδικτυακό στοίχημα αποκτώντας ποσοστό ελέγχου στη μεγαλύτερη εταιρεία του είδους στην Ελλάδα και αφετέρου, γιατί προλαβαίνει κάποιο μεγάλο ξένο παίκτη, π.χ. William Hill, που πιθανόν θα έκανε το ίδιο.

Η Stoiximan εκτιμάται πως έχει το 40% της εγχώριας αγοράς στο διαδικτυακό σύστημα, με κάπου 150.000 πελάτες. Πρόκειται για μια μεγάλη βάση δεδομένων που δίνει στους μετόχους του συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ο Ηλίας Αθανασίου, πρώην διευθύνων σύμβουλος στο Invest in Greece και παλαιότερα στέλεχος της Ιντραλότ, ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής στα ΕΛΤΑ.

Εκτός των άλλων, ο κ. Αθανασίου καλείται να βρεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει με τα 27 εκατ. ευρώ που χρωστούν τα ΕΛΤΑ στη ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΤΑ παρακρατούσαν τα λεφτά που κατέβαλλαν οι καταναλωτές της ΔEH, όταν εξοφλούσαν τους λογαριασμούς τους μέσω των καταστημάτων των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Προφανώς θα πρέπει να έλθει σε συνεννόηση με τη ΔEH για κάποιο διακανονισμό, όμως τα ΕΛΤΑ δεν φαίνεται πως έχουν τη δυνατότητα σ' αυτό το σημείο να καταβάλουν κάποιο ποσό, καθώς εμφανίζονται να έχουν λειτουργικές ζημίες.

Ερωτηματολόγιο για την εταιρική διακυβέρνηση απέστειλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις εισηγμένες εταιρείες, που έχουν μέχρι τις 8 Οκτωβρίου για να το αποστείλουν πίσω ολοκληρωμένο.

«H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες τροποποίησης των διατάξεων του Ν.3016/2002 για την Εταιρική Διακυβέρνηση των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών. Η επικαιροποίηση της εν λόγω νομοθεσίας έχει κριθεί αναγκαία, αφενός μεν, λόγω του ικανού διαστήματος που έχει παρέλθει από την πρώτη εφαρμογή του Νόμου και των σχετικών αλλαγών στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφετέρου δε, λόγω της διαφαινόμενης ανάγκης βελτίωσης της εναρμόνισης των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών στα διεθνή πρότυπα διακυβέρνησης», τονίζει στην επιστολή που υπογράφει ο Ξενοφών Αυλωνίτης, αντιπρόεδρος Β' της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

v