Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο εμβληματικά εξαγωγικά προϊόντα της χώρας, λόγω της εξαιρετικής ποιότητάς του.

Ως γνωστόν, το ελληνικό ελαιόλαδο είναι σε μεγάλο ποσοστό έξτρα παρθένο, δηλαδή χαμηλής οξύτητας. Όμως, τα μαντάτα για τις τιμές του ελαιόλαδου δεν είναι καλές. Η μέση τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο βρίσκεται στα 2,6 ευρώ το κιλό στην ισπανική αγορά, έναντι 3,7 ευρώ την ίδια εποχή πέρυσι. Το έξτρα παρθένο είχε πιάσει τα 4 ευρώ σε κάποιο σημείο το καλοκαίρι του 2017 και τα 4,30 ευρώ το κιλό το καλοκαίρι του 2015.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Τιτάν, η μεταφορά της καταστατικής έδρας στο Βέλγιο δεν θα έχει κάποιο φορολογικό όφελος για την τσιμεντοβιομηχανία.

Αυτό είναι σωστό.

Ομως, η μεταφορά της διοικητικής έδρας της Τιτάν στην Κύπρο θα έχει σημαντικό φορολογικό όφελος για τα στελέχη του Ομίλου που θα "μετακομίσουν" στη νέα έδρα του Ομίλου.

Ο φορολογικός συντελεστής στην Κύπρο είναι πολύ πιο χαμηλός από τον αντίστοιχο ελληνικό και επιπλέον δεν υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης ενω οι ασφαλιστικές εισφορές είναι μικρότερες.

Σχετικά ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης στις επαφές με ξένους επισήμους είναι το θέμα της αύξησης του ορίου των ελληνικών κρατικών ομολόγων που μπορούν να κατέχουν οι εγχώριες τράπεζες, όπως προκύπτει από άτομα που είναι σε θέση να γνωρίζουν (ξένοι primary dealers).

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος φέρεται να το έθεσε στις συναντήσεις που είχε στο Μπαλί, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση εμφανίζονται να έχουν δραστηριοποιηθεί οι κ.κ. Χουλιαράκης και Λιάκος.

Μάλιστα, φαίνεται πως διακινείται κάποιο non paper με τις ελληνικές θέσεις υπέρ της αύξησης του ορίου, που σήμερα τοποθετείται κοντά στα 5 δισ. ευρώ. Ανάμεσα στα επιχειρήματα συμπεριλαμβάνονται η δραστική μείωση του ELA, η μη συμμετοχή της χώρας στο QE και η ρηχή αγορά ελληνικών ομολόγων που οδηγεί σε μεγάλες αυξομειώσεις με μικρές εντολές ολίγων εκατ. ευρώ

Οι περισσότεροι ίσως δεν το πρόσεξαν.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου μειώθηκε στο 4,38% από 4,48%, δηλαδή 10 μονάδες βάσης, ενώ του αντίστοιχου ιταλικού αυξήθηκε 15 μονάδες βάσης, στο 3,58%.

Ετσι, η διαφορά της απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του ιταλικού 10ετούς ομολόγου (spread) διαμορφώθηκε στις 80 μονάδες βάσης από 105 μονάδες μία εβδομάδα πριν κι ακόμη περισσότερο, λίγο πιο παλιά.

Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει πως οφείλεται αποκλειστικά στην Ιταλία.

Όμως, άνοδο της τάξης των 10 μονάδων βάσης κατέγραψαν επίσης οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Ιδιαίτερα προσοδοφόρο αποδείχθηκε για πρώην τραπεζίτες, η εκπροσώπηση ξένων funds στη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης.

Οπως προκύπτει από συνομιλίες με διάφορα άτομα της αγοράς, αρκετά γνωστά στελέχη που αποχώρησαν από τις τράπεζες αυτή την περίοδο συνήψαν συμβάσεις με ξένα funds ώστε να τα εκπροσωπούν και να ενεργούν για λογαριασμό τους, π.χ. να τους φέρνουν σε επαφή με υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών, επιχειρήσεων, να τους ενημερώνουν για ντιλ κ.τ.λ.

Οι ίδιοι εμφανίζονταν στις συναντήσεις, μοιράζοντας κάρτες που ανέγραφαν το όνομα και το αξίωμά τους στα ξένα funds, π.χ. VP, director κ.τ.λ. αν και στην πραγματικότητα είχαν απλά συνάψει συμβάσεις με αυτά και δεν ήταν ενεργά στελέχη τους.

v