Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

O καναδέζικος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS έγινε ευρύτερα γνωστός πριν μερικά χρόνια, όταν αποφάσισε να κρατήσει την Πορτογαλία στην επενδυτική βαθμίδα, πηγαίνοντας κόντρα στις μεγάλες εταιρείες αξιολόγησης που την υποβάθμισαν.

Μ' αυτό τον τρόπο, η DBRS έδωσε στην Πορτογαλία το διαβατήριο που χρειαζόταν για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (QE) από τον Μάρτιο του 2015, συμπιέζοντας το κόστος δανεισμού της.

Αν δεν ήταν η DBRS, η Πορτογαλία θα έπρεπε να πληρώσει πολύ περισσότερα σε τόκους, μειώνοντας αναλόγως άλλες κρατικές δαπάνες ή αυξάνοντας τους φόρους, γιατί δεν θα επωφελείτο από το QE.

Ο επόπτης των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών είναι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM). Εχει λοιπόν μεγάλη σημασία η θέση που παίρνει απέναντι στη δημιουργία μιας εθνικής bad bank για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πολλοί περιμένουν να δουν αν η ανάληψη της ηγεσίας από τον Ιταλό κ. Enria που προέρχεται από την EBA (European Banking Authority) θα μπορούσε να αλλάξει κάτι. Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Andrea Enria διαδέχθηκε την "σκληρή" D. Nouy της Γαλλίας από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Γιατί το λέμε αυτό;

Η νέα χρονιά μπήκε, αλλά τα προβλήματα των εγχώριων τραπεζών με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν. Γι’ αυτό οι εμπλεκόμενοι θα ήθελαν να προχωρήσουν τα διάφορα σχέδια μείωσής τους, καθότι γνωρίζουν ότι θα απαιτηθούν μήνες για να τεθούν σε εφαρμογή, αν φυσικά τεθούν.

Ως γνωστόν, η Eurobank «τρέχει» το δικό της σχέδιο, με προίκα τα ακίνητα της Grivalia, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δώσει στη δημοσιότητα το δικό της σχέδιο, ενώ το υπουργείο Οικονομικών, παίρνοντας τη σκυτάλη από το ΤΧΣ, προωθεί το «ιταλικό» σχέδιο.

Κανένας άλλος διορισμός αξιωματούχου σε υψηλόβαθμη θέση δεν είχε μεγαλύτερη σημασία για τις εγχώριες τράπεζες από εκείνη του Ιταλού Andrea Enria, 57 ετών, ως επικεφαλής του Ενιαίου Eποπτικού Μηχανισμού (SSM).

Ο κ. Enria, ο οποίος ήταν προηγουμένως επικεφαλής του European Banking Authority, ανέλαβε επισήμως καθήκοντα χθες, κερδίζοντας στην κούρσα της διαδοχής την Ιρλανδέζα Sharon Donnery.

Εκ πρώτης όψεως, η επιλογή εκπλήσσει καθώς ένας Ιταλός επιλέχθηκε γι’ αυτό το πόστο σε μια εποχή που τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών είναι ευρέως γνωστά. Όμως, δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει καθώς τέτοιες επιλογές είναι περισσότερο αποτέλεσμα των πολιτικών ισορροπιών και διαβουλεύσεων στους κόλπους της ΕΕ παρά οτιδήποτε άλλο.

Σε λίγες μέρες θα μπει το 2019 αλλά η ελληνική διαδικτυακή αγορά τροφίμων μέσω σουπερμάρκετ βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα και πολύ πολύ πίσω από αυτού του είδους τις αγορές σε άλλες δυτικές χώρες. Κι αυτό γιατί οι online αγορές εκτιμώνται στα 25 εκατ. ευρώ περίπου έναντι 10-12 δισ. ευρώ, που είναι ο συνολικός τζίρος των σουπερμάρκετ.

Στελέχη των αλυσίδων σουπερμάρκετ ευελπιστούν ότι οι online πωλήσεις τους θα ανέλθουν στα 100 εκατ. ευρώ περίπου το 2020-2021, αν όλα πάνε καλά. Και πάλι όμως θα είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες.

v