Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Δεν είναι σύνηθες φαινόμενο μια μικρή ελληνική τράπεζα να παίρνει υψηλότερη βαθμολογία από κάποιο μεγάλο οίκο αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας σε σύγκριση με τις 4 συστημικές τράπεζες. Κι όμως, η  μικρή τράπεζα AB Bank (Αegean Baltic Bank), που επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας, αξιολογήθηκε με υψηλότερη βαθμολογία σε σχέση με τις συστημικές για μακροχρόνιο ορίζοντα.

Ο S&P τη βαθμολόγησε με Β/Β σε βραχυχρόνιο και μακροχρόνιο ορίζοντα, όταν αξιολογεί τις μεγάλες τράπεζες στο Β- μακροπρόθεσμα και Β βραχυπρόθεσμα.

Κρίσιμη αναμένεται πως θα είναι η εβδομάδα που διανύουμε και η επόμενη για την τύχη του σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του υπουργείου Οικονομικών και του ΤΧΣ.

Στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα θέματα που άπτονται του σχεδίου α λα ιταλικά, με τις εγχώριες τράπεζες να εστιάζονται στην τιμολόγηση των κρατικών εγγυήσεων που θα δώσει το δημόσιο.

Δεν θέλουμε να προκαταβάλουμε το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων. Όμως, δεν μπορεί παρά να σημειώσουμε πως υπάρχει κάτι θετικό. Το Νο 2 της αρμόδιας διεύθυνσης της Κομισιόν (DG Comp) και ο επικεφαλής της ομάδας της JPMorgan, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τέτοια πρότζεκτ, έχουν συνεργασθεί αρμονικά στο παρελθόν για το αντίστοιχο, περίπου, σχέδιο που εφαρμόζεται σε ιταλικές τράπεζες.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν γιατί οι τραπεζικές μετοχές κάνουν ράλι το τελευταίο διάστημα. Για παράδειγμα, οι προσδοκίες για καλύτερη συμφωνία στο θέμα των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών και το α λα "ιταλικά" σχέδιο του ΤΧΣ και του υπουργείου Οικονομικών για την ελάφρυνση των ισολογισμών των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE).

O βασικότερoς λόγος είναι μάλλον η εκτίμηση πως απομακρύνεται ο κίνδυνος ανακεφαλαιοποίησης για τις τράπεζες στον δρόμο για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μείωσης των NPEs μέχρι και το 2021.

Στα τέλη του 2018, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. ευρώ και ανήλθαν στα 17,9 δισ., με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Η αύξηση δεν ήταν τυχαία και προήλθε από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης στον ενιαίο λογαριασμό θησαυροφυλακίου στην TτE.

Αποσκοπούσε κυρίως στη σχεδόν καθιερωμένη «ωραιοποίηση» (window dressing) των ισολογισμών που κάνουν τα πιστωτικά ιδρύματα στο τέλος κάθε χρόνου και στην κάλυψη κάποιων αναγκών του δημοσίου τις πρώτες μέρες του 2019.

Αυξάνονται και πληθύνονται οι επενδυτές που πληρώνουν τα κράτη για να διακρατούν τα ομόλογά τους. Οι τελευταίες εκτιμήσεις θέλουν κρατικά ομόλογα ύψους 11 τρισ. δολαρίων και πλέον στην Ευρώπη και την Ιαπωνία να προσφέρουν αρνητικές αποδόσεις.

Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, η αξία των κυβερνητικών ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις αυξήθηκε κατά 21% από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, σηματοδοτώντας την αντιστροφή της πτωτικής τάσης που είχε καταγραφεί ολόκληρο το 2017 και το μεγαλύτερο μέρος του 2018.

v