Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

H φετινή τουριστική σεζόν αναμένεται να κινηθεί χαμηλότερα από την περσινή-ρεκόρ. Όλα δείχνουν ότι η πτώση θα είναι μονοψήφια νούμερα σε αφίξεις και άμεσες εισπράξεις, αν και θα πρέπει να περιμένουμε.

Πάντως, οι σχεδόν 1 εκατομμύριο λιγότερες κρατήσεις θέσεων για την Ελλάδα που προγραμματίζουν οι αεροπορικές εταιρείες δεν μπορεί να αγνοηθούν.

Πέρυσι, οι τουρίστες ξεπέρασαν τα 33 εκατομμύρια και τα έσοδα τα 18,5 δισ. ευρώ.

Η επιμήκυνση της τουριστικής  περιόδου είναι ένας από τους στόχους που έχουν βάλει κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς κατά καιρούς. Όμως, υπάρχει κάτι ακόμη που συχνά λησμονούμε και μας το υπενθύμισε πρόσφατα ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Ατομα που είναι κοντά στην ομάδα των τεχνοκρατών των θεσμών που διαπραγματεύονται με κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται πως υπάρχει συμφωνία για τον νέο Ν. Κατσέλη σχετικά με την προστασία της α' κατοικίας. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται πως η σχετική συμφωνία έχει επιτευχθεί εδώ και μέρες και εκφράζουν απορία για τις πληροφορίες περί συνέχισης της κόντρας.

Η στήλη είχε αναφέρει πρόσφατα ότι η ΕΚΤ εμμένει στις θέσεις της για το σχέδιο προστασίας (με βάση την εικόνα που είχε προ ημερών), αλλά δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει πώς διαμορφώνονταν οι ισορροπίες μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών.

Οι συνομιλίες των θεσμών με την κυβέρνηση για τη διαμόρφωση του νέου ν. Κατσέλη συνεχίζονται, με στόχο να υπάρχει συμφωνία μέχρι το EuroWorkingGroup της 25ης Μαρτίου. 

Δεν γνωρίζουμε πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών.

Ομως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να διατηρεί τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις της για το σχέδιο στο οποίο έχουν καταλήξει κυβέρνηση και τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Ανάμεσα στις τελευταίες, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται το θέμα της ένταξης των επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη την α' κατοικία, το θέμα της υποδομής (πλατφόρμα) και άλλα.

Η αύξηση των επιτοκίων παρέμβασης της ΕΚΤ παραπέμπεται πλέον στο 2020, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ την προηγούμενη Πέμπτη και τις δηλώσεις του προέδρου της Μάριο Ντράγκι.

Κατόπιν τούτου, ο κ. Ντράγκι είναι πιθανόν να αποχωρήσει απο την ΕΚΤ με τη λήξη της θητείας του τον επόμενο Νοέμβριο, χωρίς να έχει αυξήσει ποτέ τα επιτόκια παρέμβασης του ευρώ.

Θα γίνει έτσι ο πρώτος κεντρικός τραπεζίτης της ΕΚΤ και πιθανόν κι άλλων κεντρικών τραπεζών, που θα έχει μειώσει χωρίς να αυξήσει επιτόκια κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η Ελλάδα είναι γνωστή διεθνώς για τις κακές οικονομικές επιδόσεις της. Εχει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ στην ευρωζώνη, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας κ.τ.λ.

Λίγοι όμως πρόσεξαν τα τελευταία στοιχεία της HIS Markit για τον κλάδο μεταποίησης του Φεβρουαρίου στην ευρωζώνη, πριν από λίγες μέρες. Κι αυτό γιατί ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® - PMI®) έκλεισε στις 54.2 μονάδες τον Φεβρουάριο, ελαφρώς πάνω από τις 53.7 μονάδες του Ιανουαρίου.

v